‘#2’ zet de adembenemende reis van Illuminine verder

door Joppe Peeters

Illuminine heeft een nieuwe plaat gemaakt en dat betekent dat we onze oren op een mooie zondagavond konden verwennen met deze muzikale wellness. Illuminine is het project van de Leuvenaar Kevin Imbrechts. Dit tweede album werd niet geheel toevallig ‘#2’ gedoopt en volgt het debuut uit 2015 op, met de al even spectaculaire titel ‘#1’.

Het album is een langgerekte reis vol adembenemende, doch ingetogen soundscapes die klinken à la Nils Frahm die het eens met postrock probeert. Je hebt de liner notes niet nodig om te weten dat IJsland iets met dit album te maken heeft, en er moet wel minstens iemand van Sigur Rós bij betrokken zijn geweest. In dit geval was dat Birgir Jón Birgisson, de geluidsman van IJslands grootste exportproduct. Ook het debuut van Illuminine werd samen met hem opgenomen, in dezelfde IJslandse studio als dit vervolg. Zijn muziek klinkt bijgevolg als een vulkanische landmassa met amper bomen in de Noordelijke IJszee.

‘#2’ gaat verder waar het debuut is gestopt. Nieuw is de zang in ‘Atlas, eyes’ en ‘(You will) never know’. Het is een mooie toevoeging die het album de kleine, essentiële dosis variatie schenkt. Ook de drie korte interludes bieden ruimte aan experiment en afwisseling, zonder uit de roes te ontwaken. Dat maakt dit album uitermate geschikt om in te dommelen, en dat is een compliment.

Kevin Imbrechts weet een prachtige sfeer te creëren op dit album. IJsland is nog nooit zo dichtbij geweest, en het is een garantie op een heerlijke trip. Of het nu werkelijk een donkere zondagavond was waarop we luisterden, doet er niet toe. In de wereld van Illuminine is het altijd zondagavond.

Illuminine speelt 24 juni in mooi gezelschap op het gloednieuwe Bos!Festival in Gullegem (info & tickets).