Admiral Freebee – The Great Scam: Frivole verzameling topsongs

door Anthony Brynaert

Artiesten als Admiral Freebee zijn eigenlijk een zegen voor recensenten. Als er een nieuw album aankomt, kan je er bijna zeker van zijn dat het goed wordt. Dat was toch het verhaal dat bij al zijn vorig werk geschreven kon worden. We keken dan ook reikhalzend uit naar ‘The Great Scam’.

De vooruitgeschoven single ‘Nothing Else to Do’ was zo goed dat we hem telkens opnieuw bleven draaien. We durfden bijna niet naar de volgende song in de tracklist gaan omdat een evenaring min of meer onmogelijk was. De opener klonk zo fris, zo frivool, zo levendig dat de zon automatisch ging schijnen. Die blazers, die mondharmonica, die stem, het woord perfect kwam meermaals in ons op. Een prachtige ode aan de liefde als deze maakt een goeie openingszin vinden overbodig. Deze muziek in samenspel met zo’n tekst zegt meer dan genoeg.

Gelukkig valt er nog meer dan genoeg ander schoon materiaal te vinden op ‘The Great Scam’. Een eerstvolgend hoogtepuntje vinden we bij ‘Breaking Away’, een ogenschijnlijk simpel nummer dat toch langzaam onder de huid gaat kruipen. ‘Finding My Way Back to You’ begint wat steviger en rauwer maar daartussen krijgen we weer een bitterzoet refrein. ‘Poet’s Words’ is een mooie ballad met aandoenlijk samenspel tussen akoestisch getokkel en violen.

Countryrocker ‘Do Your Duty’ werkt vooral op onze verbeelding. Het roept woestijnachtig gebied op en we zien de admiraal rond het kampvuur zitten met mondharmonica en gitaar waarbij iedereen frivool meezingt en -klapt. ‘No One Here’ is dan weer zo’n nummer dat gewoon altijd werkt (dat zal wel aan de “oowoeh’s” liggen) en live ook keer op keer tot fijne taferelen kan leiden. ‘Sad Old Light’ is een typische afsluiter die door zijn violen en gitaarspel wat dramatischer klinkt maar wel weer een goeie is.

Vernieuwend is het allemaal niet, nergens gaat Admiral Freebee echt z’n boekje te buiten. De vraag is dan alleen of dat nog een noodzaak is. Zijn kunnen als artiest had hij allang bewezen. Het spelplezier is duidelijk te horen en meer kunnen we eigenlijk niet vragen. ‘The Great Scam’ is gewoon een prima verzameling songs die ons instant happy maakt. De admiraal lacht op de cover, wij doen met plezier hetzelfde.

Admiral Freebee live zien kan binnenkort in Brussel (AB,  12 + 13.03, info & tickets) en Amsterdam (Paradiso, 25.04, info & tickets).

Website Admiral Freebee

Verdeeld door Sony Music