Aestrid – Box: Die englische Reise

door Wouter Ollevier

Utrecht: van daaruit bekogelt het viertal van Aestrid onze oren met onheilspellende en catchy synth- en gitaargeluiden sinds 2004. ‘Box’ is reeds het tweede album van de Nederlanders en heeft bovendien onderdak gevonden bij een Brits label. Hun bitterzoete en dromerige sound slaat duidelijk aan.

Een schip dat de haven binnenvaart en toch moet de reis nog beginnen. De eerste song, ‘Dover’, is als opener bijzonder veelzeggend: Aestrid maakt een muzikale reis door het land van haar helden. Meteen klinkt de bas onvervalst en doet het tweede nummer ‘Box’ zonder veel verbeelding aan ‘Just Like Heaven’ van The Cure denken. De link naar Robert Smith en zijn spitsbroeders is meer dan eens onderhuids aanwezig. In ‘Box’ lijkt het geluid echter haast rechtstreeks van de Britten geleend. ‘Im Einzelgang’ klinkt zowel mistroostig als flamboyant en ‘Colorblind’, dat aanvangt met een typisch eighties-like orgel, is bijzonder onheilspellend en zou een b-side van ‘In This Light And On This Evening’ van Editors kunnen zijn. ‘Oregon I’ en ‘Oregon II’ zijn heerlijke postpunkplaten die overduidelijk hun wortels in (ver?) vervlogen tijden vinden. ‘So Sorry’ is tot slot een eindnoot die beklijft.

Aestrid mag er dan op geen enkel moment in slagen om écht vernieuwend te klinken, toch heeft de Nederlandse formatie een bijzonder verfrissend en oppeppend geluid. Het album mag dan misschien iets te lang zijn, de Nederlanders zijn sowieso een aanrader voor de festivals, waar hun dansbare postpunk tijdens een zwoele avond hoe dan ook het verschil kan maken.

Aestrid live zien kan onder meer in Haarlem (Patronaat, 16.02, info & tickets), Tilburg (013, 17.02, info & tickets) en Soest (Artishock, 01.03, info & tickets). Check de website van Aestrid voor meer live dates.

Verdeeld door Suburban