Aidan Knight – Each Other: net niet goed genoeg

door Emily Griffiths

Voorzichtig getokkel op de gitaar en enkele rake teksten: het is menig singer-songwriter gelukt om met die combinatie succes te vergaren. Voor de Ben Howards en Daughters van deze wereld mag het dan wel een stuk sneller gaan, ook Aidan Knight mag zich inmiddels een van de betere vakmannen noemen. Nochtans is ‘Each other’ niet het zoveelste album in de rij dat meteen verticaal geklasseerd mag worden. De man uit Canada verwerkte in het verleden immers al bijzonder inventief verschillende instrumenten zoals harp, elektrische gitaar, fluit of zelfs een orgel in minimalistische akkoorden, en dat is op zijn recentste worp niet anders.

In de titelsong – tevens de opener van de plaat – gaat Knight nog voorzichtig te werk, om vervolgens de meer experimentele toer op te gaan. Tijdens de gelaagde structuren in ‘All clear’, het dynamisch tempo van ‘The arp’ en een heerlijke openbloeiend, instrumenteel refrein van ‘You are not here’ wordt al snel de invloed van producer Marcus Paquin (Local Natives, The National) duidelijk. Hij slaagt er wederom in een ideeënchaos te stroomlijnen in heerlijke climaxen, met oor voor detail in de afwerking. De creatieve en gedurfde introspectie die de singer-songwriter in zijn teksten aan de dag legt, gaat door de subtiliteit van de verschillende instrumenten mateloos boeien.

Zelfs in de bescheiden luisterliedjes ‘What light (Grows never dim)’ en ‘Black dream’ tracht Knight te bezweren door vooral in te zetten op sober en eenvoudig vertellen, al lukt hem dat minder goed. Het melodisch gepluk aan de gitaar mist de interessante, experimentele sprankels waarmee de zanger in andere nummers excelleert, waardoor de aandacht verslapt. Een subtiel detail of de simpele toevoeging van een tweede stem had hier de lat een stuk hoger kunnen leggen. Het tergend trage tempo gaat overheersen, wat maakt dat dit album net niet spannend genoeg is om meermaals te beluisteren.

Album verdeeld door Konkurrent

Aidan Knight verzorgt 15 februari het voorprogramma van Half Moon Run en speelt 9 mei zelf in de AB Club. Alle info & tickets vind je op de website van de AB.