Alex G – DSU: wat 2014 nog miste

door Iris Wyckmans

Sommige artiesten betalen gigantische bedragen om een album op te nemen, of reizen de wereld rond om iets op een cd te kunnen zetten. Pijnlijk wordt het als artiesten zoals Alex G erin slagen een plaat te creëren in hun slaapkamer waarvan de inhoud torenhoog uitsteekt boven wat anderen zelfs in een professionele studio niet bereiken.

Alex Giannascoli, Alex G voor de vrienden, is een student uit Pennsylvania die op zijn eenentwintigjarige leeftijd al heel wat muziek op zijn naam heeft staan. Hij maakte zelfstandig al verschillende ep’s en lp’s met als grootste hulp zijn laptop. ‘DSU’ is echter zijn eerste langspeler die niet enkel professioneel tot stand kwam, maar ook uitkomt via het label Orchid Tapes. Hierdoor verliest zijn werk dat spontane, stuntelige karakter wat zo kenmerkend was, maar wat gewonnen wordt is zoveel meer.

Het resultaat is een meer samenhangend geheel van nummers die zorgvuldig en met oog voor detail gepolijst werden in de studio. Veel heeft Giannascoli niet nodig om zijn ding te doen: een gitaar en zijn ijle stem vormen de hoofdingrediënten, waar graag al eens een piano aan wordt toegevoegd. De soms aarzelende achtergrondzang, die we tegenkomen in songs als ‘Icehead’, draagt sterk bij aan de charme van zijn DIY-karakter.

Wie na opener ‘After ur gone’ nog wat weigerachtig zou staan tegenover het album, kan niet anders dan zich overgeven bij het beluisteren van opvolger ‘Serpent is lord’. Het subtiele gebruik van dissonantie, gecombineerd met gitaren die als een stevige nazomerbries doorheen het lied blazen en de liefelijke intro, maken dat dit nummer meteen gebombardeerd werd tot persoonlijke favoriet van ondergetekende. Alex G verrast nog meer met sterk slagwerk en funky gitaren in ‘Promise’, of met de simpele, maar breekbare en o zo passende pianopartij in ‘Boy’.

‘DSU’ is een opus om in één ruk uit te luisteren, op repeat te zetten en hiervan een routine te maken. De sound van de langspeler klinkt vernieuwend en toch ook vertrouwd, al is het niet altijd even duidelijk waar we dit vertrouwde gevoel juist aan kunnen wijten. Misschien wel aan die keer dat we droomden over die ene geweldige gitaarpopplaat die het jaar 2014 nog miste.

Wie Alex G graag eens live aan het werk wil zien kan in februari afzakken naar Amsterdam (Paradiso, 25.02, info en tickets) of Antwerpen (Trix, 26.02, info en tickets).

Alex G Bandcamp
Alex G Facebook