Amnesia Scanner gaat voor brutale weemoed op ‘Another life’

door Pascal Vandenberghe

Met schreeuwerige muziek en dito visuals daalde Amnesia Scanner neer op Aarde. Met eerste ep ‘AS’ leek het mysterieuze duo een boodschap uit de toekomst te brengen, ergens vanuit een parallel universum waar de planeet in brand lijkt te staan. Fast forward twee jaar later en je zou soms denken dat het bijna zo ver is – ook dat is merkbaar op dit debuut van Amnesia Scanner.

‘AS’ klonk niet alleen futuristisch door het apocalyptische karakter, de collages waren ook muzikaal fris en vernieuwend. De wedergeboorte van trance en rave-invloeden waren in volle opmars binnen progressieve electronicakringen, en daar gaven de Finnen in zes tracks een eigenzinnige draai aan door flink wat vitriool toe te voegen en zich daarbij te behelpen van zeer onmenselijke, maar herkenbare vocals. Dat resulteerde in een overweldigende trip, een enkeltje richting dystopie.

Op ‘Another life’, hun debuutalbum voor PAN, gaat die sneltrein in volle vaart door. De hoekige ritmes zijn er nog steeds, alsook de schurende synths en alieneske vocals – die voeren namelijk van in het begin onstuimig de boventoon met ‘AS symmetribal’. De samenwerkingen met avant-garde artieste Pan Daijing (‘AS unlinear’ en ‘AS chaos’) vertonen eveneens alle pittige elementen die een ‘klassiek’ Amnesia Scanner nummer maken en doen zo hun titels alle eer aan: beenharde chaos met een warrige structuur en een bevreemdend catchy (en in ‘AS chaos’ zelfs euforisch) randje. ‘AS faceless’ doet hetzelfde, maar dan met een reggaeton vibe, en het zou haast Amnesia Scanner niet zijn mocht daar geen verstoorde hardcore-kick bij komen kijken.

Ville Haimala en Martti Kalliala hebben echter wel een subtiele koerswijziging doorgevoerd met ‘Another life’. Meer dan ooit sijpelt er op dit debuut een meer tastbare zwaarmoedigheid door, waardoor het machinale een menselijker gelaat vertoont. Het enigmatische producersduo capteert op die manier in een met neon verlichte chaos doorheen deze plaat de woelige tijdsgeest van vandaag in al zijn onrust, en niet enkel in briesende woede. Scheurende synths en nerveuze, zware bassen vormen treffend de overdaad aan prikkels waaraan we bijna constant blootgesteld worden, daarnaast klinkt de zang vaak neerslachtig. De noise van ‘AS unlinear’ mondt als het ware uit in de ijle schreeuw naar escapisme van de trage banger ‘AS A.WO.L’.

Elders verzorgen Haimala en Kalliaka ademruimte tussen de kopstoten door met ambient intermezzo’s, al zijn ook die nummers bezeten van onrust. Dat betekent echter niet dat het er altijd even spannend aan toe gaat. Zo zijn het kabbelende ‘AS spectacult’, ‘AS daemon’ en ‘AS chain’ weinig memorabel. Gelukkig is er aan die nummers niet te veel tijd verspild en heeft die laatste wel het geluk van na ‘AS faceless’ te komen als een welkom pauzemoment na murw geslagen te worden. ‘AS securitaz’ doet het onder de rustigere nummers qua spanningsopbouw dan een stuk beter, en ‘AS rewild’ is dankzij de zang een stuk beklijvender.

De echte parels van ‘Another life’ bevinden zich in de meest toegankelijke momenten, namelijk het titelnummer en de single ‘AS too wrong’. Niet enkel leunen deze twee liedjes dichter dan hun andere werk bij pop aan wat betreft structuur, de producers weten tevens perfect de balans tussen banger en downer te vinden. Het titelnummer behelpt zich daarbij van expressieve gitaren bovenop een opzwepend ritme. Het aanstekelijke ‘AS too wrong’ vertoont met de ongemakkelijke melancholie en paniek in zijn melodie de meeste pathos op de hele plaat, maar doet dankzij z’n dynamische ritme toch moeiteloos bewegen doorheen de chaos.

Hoewel niet elk experiment even sterk landt, toont Amnesia Scanner op hun debuut een spannende, volwassen evolutie. ‘Another life’ is een evenwichtige plaat die schippert tussen het abstracte, gure geluid dat het duo lanceerde en weemoedige sfeerschepping. Je zou het album door het mechanische en buitenaardse karakter toekomstmuziek kunnen noemen, maar Amnesia Scanner voorspelt eigenlijk niet zozeer de toekomst, de groep geeft veeleer een soundtrack voor het heden: chaotische muziek voor chaotische tijden.

Amnesia Scanner speelt 20 september samen met niemand minder dan Gazelle Twin en Ssaliva in de Vooruit (info & tickets).