Avi Buffalo – At best cuckold: geslaagde terugkeer met volwassener geluid

door Alexander Spriet

We moeten het eerlijk toegeven: met een debuut dat al uit 2010 dateert hadden we niet verwacht ooit nog nieuw werk van Avi Buffalo te zien verschijnen. Ok, dat heerlijk zwierige ‘What’s in it for?’ dwaalde wel nog eens rond in onze hersenpan, maar de onvermijdelijke afdaling in de vergeetput was al even ingezet. Verbazing alom dus toen de band rond Avi Zahner-Isenberg plots ‘At best cuckold’ aankondigde. De puike vooruitgestuurde single ‘So what’ deed bovendien vermoeden dat de Amerikanen de hype van enkele jaren geleden wel eens zouden kunnen bevestigen.

Het eerste wat opvalt is het keelgeluid van Zahner-Isenberg. Deze klinkt een stuk minder schel dan vroeger en de zanger lijkt er bovendien meer controle over te hebben. De karakteristieke stem van Death Cab for Cuties frontman Ben Gibbard is zo zelden veraf. Ook de klank van de band zelf evolueerde waarneembaar ten opzichte van hun debuut. Waar we toen nog meenden dat het eerder om een soloproject ging, staat Avi Buffalo er nu echt als een eensgezinde groep.

Het album aftrappen doen ze met ‘So what’. Met gitaarriffjes die dicht aanschurken tegen het lentefrisse geluid van Real Estate is dat een meer dan geslaagde binnenkomer. Van de tien songs op ‘At best cuckold’ springt er echter ééntje het meest uit. ‘Overwhelmed with pride’ is een mooi, rustig nummer, voorzien van warme vocalen en blazers die ons doen geloven dat we naar een verloren gewaande nakomeling van Sufjan Stevens’ magistrale ‘Illinois’ zitten te luisteren.

Over de gehele lijn laat ‘At best cuckold’ uitschijnen dat de hype rond Avi Buffalo niet onterecht was. De groep heeft zich een volwassener geluid aangemeten en lost de verwachtingen voor hun tweede (en vaak ook lastigere) plaat in. Er vallen zeker minpunten te vermelden, zo gaan ‘Memories of you’ en ‘She is seventeen’ al snel vervelen. Maar een parel als ‘Overwhelmed with pride’ doet ons hunkeren naar meer. Die derde langspeler mag er een stuk sneller komen jongens.

Avi Buffalo komt hun plaat binnenkort live voorstellen in Amsterdam (14.10, Tolhuistuin, info & tickets) en Brussel (15.10, Botanique, info & tickets).

Avi Buffalo website

Album verdeeld door Konkurrent