Basement Jaxx Vs. Metropole Orkest – Basement Jaxx Vs. Metropole Orkest: genietbaar verzamelstuk

door Wouter Jaques

Dat Basement Jaxx een groep met vele gezichten is, wisten we al. Daarom vroeg dirigent Jules Buckley van het Nederlandse Metropole Orkest aan het Jaxx-duo Felix Buxton en Simon Ratcliffe om het over een heel andere boeg te gooien. Vooral Buxton hapte toe en herschreef zijn populairste feestnummers, op maat van 70 strakke pakken.

Niet echt het meest passende huwelijk, zou je denken, want welke kracht kan zo’n grote bezetting nu uit een simpele popstructuur halen? Veel, massa’s potentieel, dat Buxton slechts gedeeltelijk benutte. Wat niet wegneemt dat de ‘remixen’ aangenaam verteren. Het eerste deel is hoofdzakelijk instrumentaal, opent groots en wordt gevolgd door een filmische adaptatie van ‘Red Alert’: moeilijk herkenbaar, maar het smaakt lekker. Net zoals het zoete ‘Raindrops’, op kracht gebracht met strijkers, al wordt er wel erg gretig in de ‘John Williams trukendoos’ gesnuisterd – je weet wel: Star Wars, Indiana Jones, … De geinige koperblazers in ‘Bingo Bongo’ en het Hitchcockiaans enerverende ‘Hey You’ sluiten dit eerste bedrijf af. Het was leuk om horen, maar goed genoeg om in onze platenkast te blijven steken.

Vanaf ‘Lights go Down’ haalt Basement Jaxx de vocalen boven, zoals altijd hun grootste troef. Het swingende ‘Do Your Thing’, het barokke ‘Where’s Your Head at’ en ‘Good Luck’ brengen bombast ten top met hier en daar een hoogtepunt. Je hoort het amusement van het podium spatten. De wisselwerking tussen het deftige orkest en de zotte Basement Jaxx bende werkt perfect.

Helaas stelde de Nederlandse regering de toekomst van het Metropole Orkest in een niet al te gunstig daglicht en halveerde die hun subsidies. Nog een geluk dat de stekker van dit project bleef zitten, ook al werden er slechts drie optredens gegeven. De kans dat je dit live gaat meemaken is jammerlijk klein. Je zal het dus met dit genietbare schijfje moeten doen, al beschouwen we het vooral als verzamelstuk voor de echte fans.

Basement Jaxx

Metropole Orkest

Album verdeeld door N.E.W.S