Black Rebel Motorcycle Club – Specter at the Feast: indringend eerbetoon

door Pieter Malliet

BRMC’s alweer zevende studioalbum luistert zowat als het muzikale equivalent van een gothic novel waar de geest van de in 2010 op Pukkelpop aan een hartaanval overleden Michael Been onrustig in ronddoolt. Niet alleen vinden we op ‘Specter at the Feast’ met ‘Let the Day Begin’ een (overigens erg trouw aan het origineel gebleven) cover terug van The Call, de eighties rockband van deze vader van bassist Robert Levon, maar ook lijkt het erop dat deze ingrijpende gebeurtenis een volledige terugkeer naar de no-nonsens rock-‘n-rollaanpak uit de begindagen van het Amerikaanse trio in de weg staat.

De meest in het oog springende ondersteuning van deze stelling komen we tegen bij het esoterische middenstuk, gevormd door het aan The Stooges’ ‘We Will Fall’ verwante ‘Some Kind of Ghost’ en het cerebrale ‘Sometimes the Light’, waar de zwartjassen overduidelijk de hogere sferen opzoeken en hun blik droefgeestig op het hiernamaals richten. Hoewel we in nummers als ‘Hate the Taste’ en ‘Rival’ enkele staaltjes onvervalste bluesy garagerock te horen krijgen, kan niet worden ontkend dat het geheel werd geïnfuseerd met een flinke scheut dramatische emo. Broeierige slepers ‘Sell It’ en opener ‘Fire Walker’ culmineren in een langzaam borrelende lavastroom van onverwerkte gevoelens.

We durven rustig stellen dat BRMC met deze langspeler een even indrukwekkend als indringend eerbetoon aflevert aan hun voormalige geluidsman. Wat het album bij momenten ontbeert aan rauwe energie wordt ruimschoots gecompenseerd door de extra dosis diepgeworteld sentiment.

Black Rebel Motorcycle Club live zien kan binnenkort op Rock Werchter (04-07.07, info & tickets).

Website Black Rebel Motorcycle Club

Album verdeeld door V2