Blackie And The Oohoos – Song For Two Sisters: Tussen sfeervol en mysterieus

door Yanni Ratajczyk

Ken je het Belgische Blackie And The Oohoos? De band rond de twee zusjes Loesje en Martha Maieu stond een paar jaar terug in Humo’s Rock Rally en viel daar op door het aparte geluid dat de groep voortbrengt. Nu ligt ‘Song For Two Sisters’ voor onze neus. Voor deze plaat trommelden ze Pascal Deweze op, die in het verleden al enkele keren bewees een zeer degelijk producer te zijn.

De titelsong ‘Song For Two Sisters’ laat een zeer mysterieus geluid horen, een trage maar meeslepende melodie wordt aangedreven door een zweverige slidegitaar. Gooi daar nog eens de stemmen van Martha en Loesje bovenop en je krijgt een wel zeer bezwerende mix. Dit is duidelijk het geluid waar de band ons mee wil verwelkomen: dromerige muziek die vaak doet denken aan Warpaint en (vooral) Beach House, maar toch een eigen identiteit lijkt te hebben.

In ‘Black Hole’ kiezen de stemmen ervoor om in het refrein heerlijk hoog en ijl te gaan, dit zou het ultieme nummer kunnen zijn waarbij je ‘s nachts in een bos kan verdwalen, met alleen het licht van de maan. Ontwaken in een bos gaat blijkbaar ook met deze muziek, als we de videoclip van ‘When Light Falls In’ bekijken (tip), en ook in dit lied worden we in de greep gehouden door de twee stemmen en de combinatie van synths en effectgitaren.

Toegegeven: tijdens het beluisteren van de plaat valt de keuze op voor een bepaald geluid dat zeer karakteristiek is. “Zonder al te veel verrassingen”, zou je kunnen zeggen, al is de klank van deze groep voor velen waarschijnlijk al een verrassing. Ook ‘Chelsea Girls’ ligt in het verlengde van de vorige songs, dit is echter niet erg aangezien het even sfeervol is als de rest. Na ‘As A Sinner’ moeten we opmerken dat de nummers ook werken met enkel een akoestische gitaar. De laatste minuut wordt er nog een orgeltje binnengesmokkeld, niet overbodig, maar het was niet per se nodig geweest.

Met ‘Song For Two Sisters’ leveren Blackie And The Oohoos een opmerkelijke plaat af. Apart zullen de songs zich wat moeilijker in het geheugen nestelen, al vormt het album een mooi geheel. Soms houdt het het midden tussen sfeervol en mysterieus. Demonen en engelen kijken beide om de hoek en wij zweven gezellig mee.

Blackie and the Oohoos live zien kan binnenkort onder meer in Gent (Glimps, 14.12, info & tickets), opnieuw Gent (Vooruit, 21.12, info & tickets) en Brussel (Beursschouwburg, 09.01, info & tickets). Check de pagina van de band bij Bestov voor een overzicht van alle geplande concerten.

Album verdeeld door N.E.W.S