Blackup – Ease & Delight: frisse wending

door Erik Van Damme

Blackup bestaat uit vier Gentse heren die hun sporen in de muziek al verdienden bij bands als Fifty Foot Combo, Thee Andrew Surfers, The Feather en The Ewings. In 2009 besloten ze om Blackup op te richten en ons terug te brengen naar de post-punk van de jaren 80, iets wat in is dezer dagen.

Ze doen dit echter op een zodanig andere manier dat het niet gedateerd of als een zoveelste herhaling over komt. Neem een scheutje Hot Snakes en combineer ze met bijvoorbeeld The Hives en je weet meteen hoe het album ‘Ease & Delight’ ongeveer klinkt. De grootste verdienste van de sound van Blackup ligt niet alleen in de prachtige stem van Steven Gillis maar ook, en vooral, in de sublieme baslijnen die Miquel Moors laat horen. Net de combinatie van die twee zorgt er dus voor dat ze net iets anders klinken dan de voornoemde voorbeelden

Daardoor is Blackup niet een zoveelste bandje dat post-punk gerichte muziek brengt. Ze geven er integendeel een frisse wending aan, wat we alleen maar kunnen waarderen en toejuichen.

Blackup vi.be

Album verdeeld door Sonic Rendezvous