Cheatahs – Extended Plays: Energieke doorslagjes

door Gert Thijs

Nadat Cheatahs vorig jaar onderdak vonden bij Wichita Recordings, lanceerden ze voor de Amerikaanse markt een plaat met de bundeling van hun twee eerder verschenen ep’s, ‘SANS’ en ‘Coared’. Sinds een paar weken is deze cd, die simpelweg ‘Extended plays’ genoemd werd, ook bij ons verkrijgbaar.

Het viertal, dat zijn thuisbasis heeft in Londen, is een heel internationaal gezelschap en hield de touwtjes bij het uitwerken van de plaat in eigen handen. Engelsman James Wignall en Canadees Nathan Hewitt schrijven de nummers. Drummer Marc Raue is afkomstig uit Duitsland en bassist Dean Reid is dan weer Amerikaan. Deze laatste verzorgde de opnames. De songs werden door de groep opnieuw gemixt en in een versie uitgebracht die net iets meer pit heeft dan het eerste probeersel.

Het is vanaf de eerste noten duidelijk dat Cheatahs leentjebuur gespeeld hebben bij de shoegaze uit de late jaren tachtig en de grunge uit de vroege jaren negentig. Opener ‘The swan’ is een directe energiestoot voortgedreven door gitaren waarmee de band wil tonen waar ze voor staan. Ook opvolger ‘SANS’ gaat stevig door op hetzelfde elan maar dan verzandt het geheel wat en verliest de cd spankracht. Aan referenties geen gebrek deze keer, we hoorden flarden Ride in ‘Coared’, Sugar in ‘Fountain park’ en Teenage Fanclub in ‘Jacobi’. Hier en daar leggen ze heerlijk energieke accenten en proberen ze zich de invloed van hun grote voorbeelden eigen te maken.

Het is allemaal wel met de nodige bravoure gemaakt maar echt wild worden we niet van ‘Extended plays’, daarvoor klinkt het net iets teveel als doorslagjes. Cheatahs zijn nog op zoek naar echt krachtige songs, die het potentieel dat zeker in de groep zit, kunnen doen openbloeien. Het blijft dus nog een beetje wachten op de echte debuutplaat want voor die titel is deze combinatie van twee ep’s net niet goed genoeg.

Er zijn momenteel geen concerten van Cheatahs in België of Nederland gepland.

Cheatahs website

Verdeeld door PIAS