Coely wordt een begrip dankzij ‘Different waters’

door Naomi Hubert

Het heeft even geduurd, maar eindelijk heeft Antwerpse hiphopsensatie Coely haar debuut uitgebracht. Op ‘Different waters’ charmeert ze ons met haar krachtige soulstem en toont ze dat ze meer kan dan een potje rappen. En toch lijkt het alsof de nieuwe Belgische queen of soul niet al haar troeven uitspeelt.

Het is verrassend genoeg niet de ondertussen vertrouwde stem van Coely die de plaat inzet. Die andere soulstem van eigen kweek Yan Gaudeuille zet de toon en moet niet onderdoen voor Coely zelf. Ze laat gelukkig niet lang op zich wachten, waarna het nummer uitmondt in een sterke wisselwerking die doet denken aan ‘Freedom’, waarop Beyoncé en Kendrick Lamar elkaar de hoogte in duwden. Even later volgt er met ‘My tomorrow’ overigens nog een geslaagde samenwerking met Gaudeuille, zij het hier in een oldschool-jasje.

In de aanloop naar het album scoorde Coely al meerdere radiohits. ‘Ain’t chasing pavements’, ‘Don’t care’, ‘Wake up call’: ze worden allemaal verzameld op de plaat, waardoor het herkenningsgehalte groot is. Bovendien maakt elk afzonderlijk nummer kans om in radioplaylists te belanden, met uitzondering van intermezzo ‘Elysée’. Onze favoriet is ‘Danger danger 2.0’, dat met z’n aanstekelijke deuntje en dansbare karakter voor vuurwerk zal zorgen tijdens haar optredens.

De hitgevoeligheid van het album zorgt helaas ook voor een platte uitschuiver. ‘Can’t get away’ klinkt als een goedkoop drum-‘n-bass-afkooksel dat nooit een hoogtepunt bereikt. Je hoort de overdadig gebruikte Chainsmokers- en Sigma-geluiden waardoor het nummer verzand in een commercieel allegaartje. Gelukkig herstelt de diva zich met ‘Celebrate’, dat ondanks de panfluit voor kriebels zorgt.

Coely is duidelijk klaar om de wereld te veroveren (als de grenscontrole daar geen stokje voor steekt). ‘Different waters’ geeft perfect aan wie ze is: vol potentieel, karaktervol, jeugdig en energiek. Wie haar al live aan het werk zag, weet dat deze dame meer in haar mars heeft, al blijven we op onze honger zitten qua echte nieuwe nummers. Ze heeft gelukkig nog een hele carrière voor zich.

Album verdeeld door Universal.

Coely stelt ‘Different waters’ op 30 april voor in een uitverkochte AB. Deze zomer kan je ze aan het werk zien op Cactus Festival (8.07, info & tickets), en vermoedelijk volgen er nog meer festivaldata.