Compact Disk Dummies – Mess With Us: onstilbare honger

door Tiffany Devos

De finale van Humo’s Rock Rally 2012 was het moment dat Compact Disk Dummies een brutale uithaal deden naar de kelen van het grote publiek. Een overweldigende wall of sound en een broeierige podiumprésence wisten de jury te overtuigen hen een eerste plaats toe te kennen. En zoals we allemaal weten, is een rockrallywinnaar een mooie toekomst beschoren.

Slechts één song (‘F.E.E.R.S.’) uit de rally overleefde het daaropvolgende jaar om op dit volwaardige mini-album terecht te komen. Hoe komt dit? Omdat de Dummies gegroeid zijn, geleerd hebben om niet direct te scoren met vette beats en tijd gehad hebben om na te denken over de song en de melodieën. Duidelijk is dat het producerduo Nid & Sancy er stevig de hand in had om de broertjes naar een hoger niveau te tillen. En eerlijk gezegd, lang geleden dat een EP’tje nog eens zo makkelijk wegluisterde en dat we het met plezier verslaafd op repeat zetten.

Vooruitgeschoven single ‘The Reeling’ vat het eigenlijk goed samen: elektronoise met vlammende beats, maar tegelijk een fijn popliedje. Titelnummer ‘Mess With Us’ is zowaar een meezinger, en in het rustpunt ‘Pale Eyes’ worden de grenzen van de pop nog meer afgetast en krijgen we zelfs een vleugje van iets Phoenix, The Whip, Metronomy of Delphic-achtigs door het baslijntje en Lennert die zijn zangtalenten exploreert. Dit wordt direct gecounterd door het kolkende ‘F.E.E.R.S.’ dat wobbelend alle kanten uit beukt. De cirkel is rond met ‘Wht Y Wnt’, een spacy variant op het openingsnummer. Waarna we logischerwijze nog eens willen vergelijken met opener ‘What You Want’, een epische en tegelijk verlangende song, en we weer vertrokken zijn voor de volle 22 minuten tot onze honger gestild is.

Terwijl we de broertjes Coorevits vroeger nog konden vergelijken met een song als ’15 minutes’ van Waxdolls, zijn ze nu gewoon zelf een plankje naar boven geschoven. Compact Disk Dummies delen hun eerste kopstoot uit en kloppen daarmee hun plekje in het Belgische muzieklandschap goed vast.

Compact Disk Dummies kan je live zien op 28.03 in de AB te Brussel (info & tickets), 20.04 op Emotions in Bilzen (info & tickets), 23.04 in de Charlatan te Gent (via Democrazy, info & tickets) en op 26.04 in De Kreun te Kortrijk (Info & tickets). Check de Facebook-pagina van Compact Disk Dummies voor meer live dates.

Album verdeeld door PIAS