Cut Copy – Free Your Mind: kwantiteit boven kwaliteit

door Bram Pollers

Cut Copy, een Australische elektronische band, is intussen toe aan album nummer vier. Na het succes van ‘In Ghost Colours’, met de geniale single ‘Hearts on Fire’, en ‘Zonoscope’, winnaar van een ARIA-award voor beste dance en genomineerd voor de Grammy  Awards in dezelfde categorie, wacht hen de loodzware klus om ook hier te schitteren.

Enkele keren slaagt het gezelschap hier dan ook in. ‘We Are Explorers’ behoort tot het beste werk dat de Australiërs al produceerden, ‘Meet Me In The House Of Love’, inclusief een aan Booka Shade refererende intro, is erg aanstekelijke indie house. Ook titelsong ‘Free Your Mind’, waar  de groep zichzelf omtovert tot een soort gemoderniseerde versie van Depeche Mode, mag er best wezen. ‘Let Me Show You Love’ is het laatste lied dat weet te overtuigen, met een beat die Hercules & Love Affair niet vreemd is.

Het minder goede nieuws dan, want ook dat moeten wij naar buiten brengen. ‘Footsteps’ is verloren gelopen nineties dance in zijn flauwste gedaante. Daarnaast kunnen we ‘Dark Corners & Mountain Tops’ en ‘Walking In The Sky’ niet beter noemen dan zoutloos. ‘Take Me Higher’ is een poging tot relevante popsong, en daar blijft het bij.

‘Free Your Mind’ klokt uiteindelijk af met iets meer dan 50 minuten op de teller, een lang album dus, en één waar kwantiteit het duidelijk boven kwaliteit gehaald heeft. Er sluipt te veel afval tussen de betere nummers. Cut Copy klinkt bij momenten nog steeds dansbaar en eclectisch, maar soms evenzeer saai en langdradig. En toch drie sterren, horen we jullie denken? De goede songs zijn écht goed.

Cut Copy heeft voorlopig één optreden gepland in onze contreien, namelijk op 18 april in Het Depot in Leuven (info & tickets).

Website Cut Copy

Album verdeeld door N.E.W.S