Dagdromen en indommelen met ‘Helium’ van HOMESHAKE

door Gertie van den Bosch

‘Helium’ is al het vierde album van HOMESHAKE, het project van de in Montreal wonende Peter Sagar. Sagar was vroeger gitarist bij Mac DeMarco en heeft zich ondertussen kunnen onderscheiden in de grote lofi-vijver met zijn eigen stijl. Van ‘In the shower’ naar ‘Helium’ is de Canadees steeds meer zijn eigen zin gaan doen. De gitaren schoven op naar synths. De zorgeloze indiesfeer wisselde vaker af met HOMESHAKE’s bevreemdende droomwereld.

Op ‘Helium’ lijkt hij nog meer te gaan zweven en klinken de nummers veel rustiger dan op vorige plaat ‘Fresh air’. Je luistert beter vanuit de zetel dan vanop de dansvloer. Met ‘Early’ ontwaakt de plaat, maar het is alsof die daarna al gauw weer inslaapt en verzeilt in een status van half wakker en half ingedommeld.

Er zijn slechts enkele nummers die ons kunnen wekken. De meeste zijn eerder vlak en monotoon. Het is bovendien vaak (teleurgesteld) wachten op het ogenblik dat Sagar echt eens wakker schiet. ‘Like Mariah’ is zo’n moment dat we ogenschijnlijk even bij bewustzijn komen. Een aanstekelijke baslijn en een nostalgische knipoog naar Mariah Carey (zowel vocaal als tekstueel) overtuigen onze enkel om wat mee te scharnieren. Die dagdroom verliest al snel alle grond wanneer hij afsluit met “anyway that’s it never mind” – Whatever”.

We dommelen in met ‘Heartburn’ en ‘All night long’. Door het veel te trage tempo verzwaren onze oogleden, maar kan Sagars hoge stem bij “Let me be here all night long” ons enigszins vertederen om verder te snoozen. De slag van ‘Just like my’ maakt alles helemaal goed. Het is heerlijk dagdromen bij de lofi-sfeer die de gemoedelijke synths en overtuigende beats scheppen. Dat probeert de Canadees door te zetten in ‘Nothing could be better’, dat dan weer te lichtvoetig en te naïef is om ons bij de les te houden. De plaat verdwaast opnieuw bij ‘Other than’ en ‘Salu says hi’. De laatste keer ontwaken we met het vrolijke ‘Another thing’, dat als een oorwurm waarschijnlijk een tijdje in je hoofd zal blijven afspelen.

‘(Secret track)’ is nog een laatste opstoker, al kan die ons niet helemaal doen bijkomen. Ondanks enkele zeer aanstekelijke nummers zoals ‘Like Mariah’ en ‘Just like my’, missen we op ‘Helium’ wat sterker materiaal zoals op de vorige platen.

HOMESHAKE speelt vrijdag 01.03 in de Botanique (info & tickets).