Darwin Deez – Songs For Imaginative People: geen zomermuziek

door Sam Hendriks

Je hebt maar één woord nodig om Darwin Deez te beschrijven: überhipster. Een snor, een hoofdband en kleren rechtstreeks uit de tweedehandswinkel. Met ‘Songs for Imaginitive People’ kan je ook nog experimentele muziek aan het lijstje toevoegen. Of toch een experimentele versie van zijn eerste album ‘Darwin Deez’ uit 2010. Hij zet meer complexe instrumenten in en experimenteert met verschillende geluiden. ‘Songs for Imaginitive People’ zal niet al de fans van de fijne pop in ‘Darwin Deez’ kunnen bekoren, maar hij zal zo wel nieuwe mensen binnen kunnen halen. De bewonderaars van ‘Radar Detector’ en ‘Constellations’ zal de man verliezen aan een band als Little Comets.

Darwin Deez, echte naam Darwin Smith, is geen vocaal groottalent, maar raakt net weg met de hoge tonen die hij probeert te halen in ‘(800) HUMAN’ en in ‘Redshift’. Op sommige momenten komt zijn verleden als rapper nog bovendrijven, zowel in de beats als in zijn eigen zangstijl. ‘Songs’ is geen volledige breuk met zijn vorige album, kleine knipoogjes zijn nog steeds terug te vinden in ‘Redshift’ en ‘Chelsea’s Hotel’. Bovendien blijft hij nog steeds trouw aan zijn eigenzinnige teksten, achter wiens je betekenis je waarschijnlijk eeuwig zal moeten blijven zoeken. Soms zijn ze dan weer zo helder als glas. Er is één rode draad: ze zijn altijd even ingenieus.

De muziek sluit beter aan bij de teksten van Smith, is nu even willekeurig (bereid je voor op onverwachte geluidjes) als de songteksten en toont de gecompliceerde, donkere kant van zijn teksten. In ‘Free (The Editorial Me)’ schakelt de Amerikaan van loeiharde elektrische gitaren en geschreeuw moeiteloos over naar gefluister. Een overgang die misschien voor de luisteraar iets minder natuurlijk zal verlopen.

Eén deel van de charme van Darwin Deez waren zijn hilarische, maar net daarom zo aanstekelijke dancemoves tijdens zijn shows. Terwijl de nummers op ‘Darwin Deez’ (het album) barstten van dansbare meezingers, is er op ‘Songs’ een hardnekkig tekort aan. Aangezien net die interactieve optredens mensen hebben overtuigd, heerst er twijfel of dat ook zal lukken met album nummer twee.

De ommezwaai van Darwin Deez wekt zo onze twijfels. De zomer komt er (hopelijk) weer aan, en dan hoop je meer op een feel-goodsong als ‘Up in the Clouds’ dan op wat er ons wordt voorgeschoteld op dit album.

Darwin Deez live zine kan deze zomer op het Dour Festival (18-21.07, info & tickets)

Darwin Deez website

Dit album wordt verdeeld door V2