‘De fiscus’ rolt de loper uit voor de debuutplaat van The Whereabouts Of J Albert

Dark rock, zo noemen ze zelf hun muziek. The Whereabouts Of J Albert is de nieuwe band van Joeri Dobbeleir (Monster Youth, ex-Giants Of The Air) die je misschien al hoorde in de soundtrack van de één-serie ‘De fiscus’. Het titelloze debuut van het vijftal ziet nu eindelijk het licht en heel soms lijkt het alsof Leonard Cohen uit de doden is opgestaan.

Dat gevoel besluipt ons het sterkst in ‘To kick the habbit’. Dat is niet toevallig een van de rustigere songs op de plaat. Andere referenties die zich opdringen tijdens het beluisteren van dit debuut, zijn 16 Horsepower (‘Even love won’t help the haunted’), Nick Cave (‘Quicksand’) en Mark Lanegan (‘Hangman’s rope’). Dat zijn allemaal namen waar je je als Vlaming met enige trots tussen mag lezen. En de fiscus (de reeks, niet de door velen gehate ambtenaar) heeft de loper uitgerold met gebruikname van ‘Keep on falling out’ en ‘Hangman’s song’. Eerstgenoemde song is geschikt voor Radio 1 én Studio Brussel en dat is het bereik waar je binnen de landsgrenzen op mikt met een debuutsingle. Hij bevat geen weerhaken of scherpe randen waaraan toevallige luisteraars zich kunnen verwonden doch glijdt ook niet als mierzoet suikerwater naar binnen.

‘Hangman’s rope’ is wat ruiger, haalt de mosterd bij de bluesrock zoals je die vindt in afgelegen bars langsheen eindeloze wegen in Amerikaanse tv-series. Het is rock voor macho’s in midlifecrisis die zich toch maar niet die blinkende moto hebben aangeschaft en van een tatoeage afzagen om geen mal figuur te slaan op kantoor. Dat klinkt alsof het allemaal nog braafjes, al is de kwaliteit van de liedjes niet om je neus voor op te halen.

De band doet ons onwillekeurig denken aan wielrenners en hun dopingreputatie. Dit kwintet hoeft niet te vrezen daar veel mee geassocieerd te worden. Hun debuut smaakt, al mag er iets meer peper en zout in. Luister naar deze plaat in de late uurtjes, in een rokerig kot of bij gebrek daaraan in een zwakverlichte living. In de juiste sfeer gesavoureerd is dit immers best een genietbaar schijfje.

Hou de Facebook-pagina van de band in de gaten voor concerten van The Whereabouts Of J Albert. Ze spelen alvast op het Wessummerbreeze-festival in het Nederlandse Wessem (15.07, info en tickets)

Bandcamppagina van de band

Album verdeeld door Greedy Eyes Records

 

3

Laatste artikels

In de kijker

Meer Indiestyle

Tips

Les Nuits Botanique