Deadmau5 – Meowingtons Hax 2k11 Toronto: indrukwekkende visuals

door Sven Volckerijck

De veelal fluorescerende prullaria waarmee de talrijke toeschouwers getooid zijn, de lichtshow, de gigantische helm met reuzeronde oren die Deadmau5 draagt: het visuele aspect is een belangrijke component van een dance-optreden, en dat is voor dit concert uit 2011 van de overal bejubelde Deadmau5 niet anders. Visuals die inspelen op het thema van de artiest (kaas, muizenoren) en die refereren naar publieke cultuurelementen zoals Rubiks kubus beheersen deze dvd.

Bijna twee uur lang worden we overspoeld door een mengeling van voornamelijk techno en house (genres die voor velen nauwelijks van elkaar te onderscheiden vallen), en de artiest staat aan knoppen te draaien, wat met zijn armen te zwieren en zijn gigantisch gehelmd hoofd te bewegen. Dat laatste gaat aan veel toeschouwers wellicht voorbij, zo mag blijken uit de shots genomen vanop enige tot grote afstand van het podium. Daarop is Deadmau5 amper te herkennen.

De nummers zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden, want zoals in dit genre gebruikelijk is, vloeien ze naadloos in elkaar over. Allerlei vormen van dance passeren de revue, en soms denk je aan Justice, dan weer een heel klein beetje aan Daft Punk, hier en daar een flardje 2manydjs. Wie niet van het genre houdt, hoort echter wellicht te weinig variatie om zo lang geboeid te blijven. Al is de kwaliteit van de muziek echt niet mis, en vermoeden we dat Deadmau5 een perfecte headliner kan zijn voor I Love Techno of Tomorrowland.

Het publiek amuseert zich zichtbaar, danst vrolijk mee. Toch kunnen we ons moeilijk voorstellen dat de koper van de dvd in zijn living eenzelfde of zelfs maar een van ver gelijkaardige ervaring kan beleven bij het zien van dit beeldmateriaal. Het concert is dan weliswaar mooi in beeld gebracht en de muziek dus zoals gezegd echt wel goed, de kracht van zo’n set ligt toch in het luide volume, de opzwepende beats en het dansende publiek. Hoe je zo’n ervaring moet herbeleven in de huiskamer, is ons toch wel een raadsel.

Bij de extra’s vinden we een timelapse van de opbouw van het podium met alles erop en eraan, inclusief het concert zelf (in ongeveer 1 minuut is dat echt wel indrukwekkend), en een 4 minuten durend filmpje dat ons een blik gunt achter de gebruikte visuals.

Deadmau5 treedt binnenkort op in Luxemburg (Rock-A-Field, 23.06, info & tickets) en Werchter (Rock Werchter, 29.06, info en tickets)

Website Deadmau5

Dvd verdeeld door EMI