Dromerige doemdenkerij op ‘Themes for dying earth’ van Teen Daze

Laat je tijdens het beluisteren van ‘Themes for dying earth’ vooral niet afleiden door enkele sferische ambient-riedeltjes of rondzwevende extraatjes. Jamison Isaak ofte Teen Daze maakt ook op dit album – ondanks allerhande samples, veldopnames en geluidseffectjes – nog steeds popsongs.

Luister maar naar de opener (en eerste single) ‘Cycle’. Knap opgebouwd, opgesmukt met vele laagjes elektronica en fraai akoestisch gitaargetokkel. “Lijkt wel op Air”, dachten wij terstond. Van hetzelfde laken een bloemenbroek tijdens het wondermooie ‘Cherry blossoms’.
Om maar te zeggen; liefhebber van het frêle geluid van het bovenvermeld duo uit Versailles zullen smullen van dit genietbare plaatje.

Bij meerdere songs dachten wij ook spontaan het sublieme Spoonfed Hybrid, een godvergeten eenmalig verbond tussen indiehelden van weleer Pale Saints en AC Temple. Luister maar naar Spoonfed Hybrid-tracks als ‘Boys in zinc’ en vooral het hemelse ‘ Heaven’s knot’.
Ondanks het popkantje is de sfeer niet altijd lichtvoetig – de titel bewijst op zich al het tegendeel. En dan zijn er ook nog enkele autobiografische tracks waarvan het opzet niet om mee te lachen is. Zo verwijst opener ‘Cycle’ expliciet naar de depressies en angsten waarmee Jamison de jongste jaren had af te rekenen.

Teen daze is overigens niet langer een eenmanszaak. Bezieler Jamison deed op dit album uitgebreid beroep op verwante artistieke zielen.  Zo werkte Sean Carey van Bon Iver mee aan meerdere tracks. Om nog te zwijgen over de verdienstelijke vocale bijdragen van Nadia Hulett op ‘Lost’ of de inbreng van het obscure dreampop-combo Sound Of Ceres op het sprankelende ‘Rising’. Nog het vermelden waard is het ‘Anew’, dat drijft op warme synths en een verdwaalde slide-gitaar.

Veel lichtpuntjes dus, al is ‘Themes…’ zeker niet vlekkeloos. Zo haalde ‘First rain’ trauma’s aan de foutste Amerikaanse 80’s ballads naar boven. Het richtingloze ambient-probeersel ‘Dream city’ voelde eveneens aan als overbodige ballast. Desondanks levert Teen Daze hier een verdienstelijk, intelligent en genietbaar album af – voor fans van Air zelfs een aanrader.

3

Laatste artikels

In de kijker

Meer Indiestyle

Tips

Grouper Les Nuits Botanique