Ducktails – The Flower Lane: laidback dreampop

door Andre Joosse

Matt Mondanile is de man achter Ducktails, een solo project met vooral homemade muziek opgenomen op cassette. Voor ‘The Flower Lane’ is zijn huiskamer echter verruild voor een studio. Samen met de band Big Troubles en een rij vrienden nam hij deze cd op vol met laidback dreampop.

‘The Flower Lane’ is Mondaniles eerste release op het Domino label. Het is afgelopen zomer opgenomen onder leiding van Al Carson, die al eerder de studio indook met Peaking Lights en Oneohtrix Point Never. De lo-fi sound van Ducktails is dus verruild voor een meer poppy geluid. Wellicht is dit voor de fans slecht nieuws, maar het resultaat is een cd met een fijne dromerige insteek die zeker de moeite is. Het neigt wat naar de eighties en naar de moderne loungemuziek.

Vooral in ‘Under Cover’ komt zijn liefde voor jaren ’80 naar boven, wat zich uit in mellow pop inclusief piano en een saxofoon. Het nummer vloeit in dezelfde stijl door in het meer uptempo ‘Timothy Shy’. ‘Planet Phrom’ is een cover van Peter Gutteridge die het in 1989 op cassette opnam. Het geeft samen met ‘Assistent Director’ een zomerse soundtrack voor tijdens een ruimtereis. Op ‘Letter Of Intent’ horen we zang van Jessa Farkas (Future Shuttle) en Ian Drennan (Big Troubles) in een schitterend duet.

Het lo-fi avontuur van Mondaniles eerdere Ducktails-cd’s hoor je niet meer terug. Deze worp sluit meer aan bij zijn bezigheden in de band Real Estate. Maar ‘The Flower Lane’ staat vol met heerlijke liedjes, stuk voor stuk zomerse klanken om bij weg te dromen.

Ducktails live zien kan binnenkort in Brussel (Botanique, 16.02, info & tickets), Amsterdam (Paradiso, 17.02, info & tickets) en Nijmegen (Merleyn, 18.02, info & tickets).

Ducktails Facebook

Verdeeld door V2