Echo Beatty – Tidal Motions: sober en rijk tegelijk

door Tiffany Devos

Live zet Echo Beatty een erg betoverende en boeiende set neer. We waren dus erg benieuwd naar hoe dit Antwerpse duo het zorgvuldig loopjes maken en geluiden uit onorthodoxe objecten kloppen in een debuutplaat zou gieten. Zet je koptelefoon alvast op, want de eerste release van het Gentse Icarus Records is er eentje waar aandachtig naar geluisterd moet worden.

Annelies Van Dinter voorziet haar akoestische gitaar van een stem die ons in bepaalde nummers zelfs wat aan Beth Gibbons deed denken, terwijl Jochem Baelus volop met allerhande voorwerpen experimenteert. Een muziekdoosje horen we in ‘All That Is Not’ en een haarkam, xylofoontje en keukengerief vallen verderop ook wel te bespeuren. Op ‘Tidal Motions’ staan gedetailleerde songs, sober en rijk tegelijk, maar vooral puur en met veel ruimte. Toch zijn het de details die het ‘m doen, zoals het geluid van zich verplaatsende vingers op de gitaar of een goedgeplaatste handclap en shake als in ‘The Soft Side’.

Natuurlijk is deze plaat, in Canada opgenomen en in samenwerking met Vynilla Records uitgebracht, geen commerciële zet. ‘Tidal Motions’ is alleen op vinyl (met downloadcode) te verkrijgen. Hun singles horen we nog niet snel in high rotation gaan op Studio Brussel, al heeft Radio 1 ‘Guests’, een dreigend lied dat zich innemend voortsleept, al opgepikt. Aan sterke songs ontbreekt het dit duo vast niet, het meer agressieve ‘Eye To Eye’ is bijvoorbeeld ook erg de moeite, evenals het breekbare ‘Pretending’.

Deze twee maken muziek waarbij hun donkere geluid ongetwijfeld sterker wordt met beeld. We zouden het bijna als Lynchiaans durven omschrijven, zonder Twin Peaks-fans daarbij voor de borst te stoten. ‘Montana’, met z’n open road feel, roept bijvoorbeeld een soundtracky gevoel op. We kijken al uit naar de dag dat ze gevraagd worden om een film beter te maken. Ongetwijfeld een knap debuut.

Echo Beatty live zien kan binnenkort onder meer in Deurne (Salle Jeanne, 18.01, info & tickets), Gent (Minardschouwburg via Democrazy, 19.01, info & tickets) en Antwerpen (TRIX, 15.02, info & tickets). Hou de Echo Beatty website in de gaten voor meer optredens.

Album verdeeld door Icarus Records