Fair Ohs – Jungle Cats: Verwarmde punkziel

door Yanni Ratajczyk

Het Londense Fair Ohs bracht een paar jaar geleden het goedgetitelde ‘Everything is Dancing’ uit. De band liet zich toen al opmerken door zijn opmerkelijke sound en staat er nu weer, met opvolger ‘Jungle Cats’.

Opener ‘Green Apple Milk’ vervolgt zijn voorganger op een goede manier. Hevig wordt alles op gang getrokken met springerige gitaarpartijen, een uitzinnige zanglijn en blazers die het geheel netjes opvullen. Hopelijk heb je nog wat energie over wanneer je het tweede nummer ‘Citric Placid’ tegemoet gaat. Denk daarbij aan een Vampire Weekend op speed die naar het einde van het lied plots tegengehouden wordt door zwaarder gitaarwerk, hevig spul.

Bij Fair Ohs gaat het voornamelijk om het amuseren. Vergezochte filosofische uiteenzettingen moet je niet verwachten bij een band als deze. Wel vind je talrijke verwijzingen naar zuiderse gebieden of dieren. Kijk naar ‘Silver Jade Mountain’, waar de dieren die de titel van de plaat mogen sieren bezongen worden en ‘Cayman Brac’ dat je onder begeleiding van een jachtige calypsogitaar door het territorium van een tropische vleeseter stuurt. ‘Salt Flats’ is in tegenstelling tot de meeste andere nummers rustiger opgebouwd, maar draagt nog steeds de vurige peper in zich die het album kruidt.

Met ‘Jungle Cats’ in het gehoor kan je perfect een tijdje dansen. De groep laat haar onstuimige punkziel verwarmen door de meest tropische invoeden als calypsogitaar, Afrikaanse drum, afro en ska. Dat het geheel een hoog fungehalte heeft wil allerminst zeggen dat het hier om simpele nummers gaat. Wie goed luistert ontdekt na een paar keer nog verrassingen.  Om het met de woorden van de heren zelf te zeggen: “Let yourself be overwhelmed”.

Bandcamp Fair ohs

Verdeeld door Konkurrent