Francis International Airport – Cache: op jacht

door Tiffany Devos

Na de gloriedagen van de klassieke componisten komt er uit Oostenrijk op muziekvlak niet veel soeps meer opdraven. Enter Francis International Airport, hedendaagse groep van dienst die een gooi doet naar het lege plekje van “favoriete Oostenrijkse band”.

Het indievijftal tovert met ‘Cache’ al zijn derde album tevoorschijn. De naam van de plaat betekent werkgeheugen van een computer en is een metafoor voor de digital shift van dit gezelfschap. Ze ruilden op dit nieuwe album steeds vaker de gitaren in voor synths en bekomen daarmee een 80’s-vibe die hen vergelijkingen oplevert met New Order en Ultravox. Ook de Krautrock-referenties zoals Kraftwerk zijn nooit ver weg.

Op ‘Cache’ duikt de band onder in donkere en emotionele synthklanken en hebben ze oog voor de details en groots klinkende arrangementen. Een dreigende intensiteit werd gegoten in wat we kunnen omschrijven als majestueuze popsongs. Toch zijn het geen dagdagelijkse popdeuntjes, ze geven ons eerder het gevoel dat we heel snel weg moeten lopen van een sluipend gevaar door duistere bossen. Deze jagende plaat met een voorliefde voor drama bevat enkele nummers die zeker de moeite zijn, bijvoorbeeld single ‘The Right Ones’, en klinkt erg rijk en veelbelovend, maar of ze een jaar van vandaag nog vaak in de cd-speler zal belanden, daar zijn we niet zo zeker van.

Op 25 mei speelt Francis International Airport live in Tivoli te Utrecht (info & tickets).

Francis International Airport website

Album verdeeld door Sonic Rendezvous