Freaky Age – (From The Heart Of) Glitter Lake: alle nuances van de indie rock

door Bart Somers

Nadat ze als 14-jarigen in de finale van Humo’s Rock Rally stonden, hebben de jongens van Freaky Age al drie albums uitgebracht en maakten ze vele podia in binnen- en buitenland onveilig. Een van de toppers moet ongetwijfeld hun show in de Wablief op Pukkelpop geweest zijn, 3 jaar geleden als ons geheugen ons niet in de steek laat. Dit jaar mochten ze op dag 2 zelfs de Main Stage openen in Hasselt, en ze deden dat met verve. Rond die tijd releaseten de jongelui met ‘(From The Heart Of) Glitter Lake’ hun derde langspeler, die door omstandigheden pas vorige week in onze brievenbus belandde. Hoog tijd dus voor enkele grondige luisterbeurten.

De single ‘Masks’ ken je ondertussen waarschijnlijk. Als je dit dé Belgische single van 2012 noemt, gaan we je zeker niet voor gek verklaren. Als The Strokes dit uitbrachten, werd het geheid een wereldhit. Van hetzelfde kaliber zijn ‘White Russians’, dat zo een plekje in het repertoire van The Vaccines zou kunnen opeisen, en ‘What If I’, waar de Kaiser Chiefs misschien wel een moord voor zouden plegen. ‘Heart Is Gold’ hadden The Kooks ongetwijfeld graag op hun debuut gehad, ‘Take It Slow’ kan dan weer zo op een plaatje van Mumford & Sons. ‘Big Joke’ is vintage Freaky Age, want een typisch eigen geluid hebben deze Brabantse rockers zeker ook. De grootste gemene deler van al deze songs? Dat ze stuk voor stuk steengoed zijn, tiens.

Mindere momenten zijn er niet veel. ‘You Are My Everything’ klinkt als een Senseo die te slap is omdat je een nieuwe filter vergat te steken, ‘Some People Say’ als een stonergroep die dringend de vergrijzing van de bevolking niet langer kan ontkennen en toch maar in die bejaardenstoel moet plaatsnemen. ‘Truth Is She Smiles’ zou zich qua muziek perfect tussen het mindere werk van De Kreuners kunnen mengen.

Alle nuances van de indie rock komen aan bod op ‘(From The Heart Of) Glitter Lake’, en veelal op een fijne manier, zoals dat ook op de vorige albums van Freaky Age het geval was. Om één of andere reden gaat het de groep commercieel minder voor de wind dan pakweg Black Box Revelation en The Van Jets, en dat zal met dit album waarschijnlijk niet veranderen. Dit neemt niet weg dat deze jonge Brabanders wat ons betreft samen met die anderen in de hoogste afdeling van de Belgische rock spelen. In de linkerkolom van het klassement, net onder de Europese plaatsen.

Freaky Age Facebook

Album verdeeld door PIAS