Fuck Buttons – Slow Focus: meer van dezelfde genialiteit

door Thomas Konings

Fuck Buttons hebben een culthitformule te pakken. Hun agressieve, dreunende noise herken je uit de duizend. In 2009 brachten de Britten ‘Tarot Sport’ uit, een meesterwerk dat het met het nummer ‘Olympians’ zelfs tot op de Olympische Spelen schopte. Vraag is of de groep dat vier jaar later nog kan overtreffen en hoe die vooraf aangegeven hip-hop-invloed uitpakt.

Op ‘Slow Focus’ behoudt de band alvast de grote lijnen van haar kenmerkende sound. Het epische, elektronische lawaai schuurt nog steeds het haar van je armen en de smeer uit je oren. Het volume kan best de hoogte in en dan kan Fuck Buttons je op een soort lichamelijke manier bereiken. Alsof je gestel helemaal overhoop ligt van al dat ritmische kabaal. Op dat vlak is deze nieuwe plaat ook weer een uppercut van jewelste.

‘Slow Focus’ geeft z’n geheimen overigens ook maar slow prijs. Het duurt zeker vijf luisterbeurten voor je een beetje je draai gevonden hebt in de plaat, nog eens zoveel beluisteringen later kan je pas echt het schijfje ten volle beleven. Of het duo je nu echt hip-hop laat luisteren? Wel nee, af en toe hoor je wel eens beats of structuren die verwant zijn aan dat genre, maar over het algemeen speelt Fuck Buttons het binnen het zelfgecreëerde, avontuurlijke kader wel veilig.

Toch weet dit album ons niet zo door mekaar te schudden zoals zijn voorganger. Komt het omdat het trucje nu al bekend is? Of waren we te verwend met ‘Tarot Sport’? ‘Slow Focus’ leunt meer op sterke momenten, die gelukkig wel talrijk zijn. Opener ‘Brainfreeze’ is van het beste dat we dit jaar hoorden. Ranzig harde beats hakken in op het sonische geweld dat, zoals gewoonlijk, het pad tussen euforie en ijzingwekkende angst betreedt. Single ‘The Red Wing’ laat horen hoe demonisch een paringsdans van het Londense duo klinkt. En ‘Hidden XS’ mag van ons gerust gebruikt worden op de Olympische Spelen in Rio, want die grootse bulldozer-noise kan niet anders dan opjuttend werken bij de atleten. Fuck Buttons staat nog steeds met voorsprong op kop in een competitie waar niet veel tegenstand is, maar waar – beïnvloed door deze twee jongens – vast nog wel troonpretendenten komen.

Op 4 oktober speelt Fuck Buttons in de AB (info & tickets), 13 november is er een optreden in de Amsterdamse Melkweg (info & tickets).

Facebook Fuck Buttons

Album verdeeld door Konkurrent