Girl Band – Holding hands with Jamie: muzikale knock-out

door Bram Pollers

Er heerst een buzz rond Girl Band, en wij kunnen dat best begrijpen. Maar om meteen met de deur in huis te vallen: Girl Band is een all-male-collectief uit Dublin. Nu we dat misleidende kameleontrekje van de bandnaam alvast uit de doeken gedaan hebben, kunnen we ons richten op wat er echt toe doet: de muziek.

Haar muzikale stamboom verraadt vermoedelijk wel in welke categorie dit viertal geplaatst kan worden. The Jesus and Mary Chain en Sonic Youth fungeren als voorbeeldig ouderpaar, Liars is een oudere broer, Perfect Pussy de puberende zus. Lopen verder geregeld rond op de familiefeesten van Girl Band: de neefjes van Ought en Eagulls en zatte nonkel Evil Superstars. Toegegeven, voor die bijeenkomst zouden wij onze nieuwjaarskater met plezier erbij nemen.

Voor wie nog niet helemaal door heeft waar we naartoe willen: een hapklare, radiovriendelijke brok is ‘Holding hands for Jamie’ allerminst. Opener ‘Umbrongo’ zet die stelling nog wat kracht bij door zich te profileren als noisy splinterbom. ‘Baloo’, inclusief jazzy ondertoon, is dan weer de bands eigen ‘Satan is in my ass’, ‘In plastic’ begint schijnbaar als rustpunt, om vervolgens te verdrinken in een zee van feedback.

Wanner je het daarop volgende ‘Paul’ een single noemt, bewijst deze song, een verpersoonlijking van steigerende onrust, je dat die term wel erg relatief is. Bijna zeven minuten lang doet dit nummer je huiveren met zijn Sonic Youth-achtige constructie. En alsof onze oorschelpen nog niet genoeg klappen moesten opvangen, zorgt het in industrial gedrenkte ‘The witch doctor’ voor de finale uppercut.

Moe maar voldaan sloffen we richting de woonkamer, waar een oase van rust zich ontfermt over onze gehoororganen. Een welgekomen afwisseling, na 39 minuten van onverstoorde ruis en georkestreerde chaos. Niet dat we met een slecht gevoel terugkijken naar ‘Holding hands with Jamie’, integendeel. Soms hebben we gewoon nood aan die rust en stilte om dan te beseffen dat de zonet gevoerde uitputtingslag daadwerkelijk een muzikale knock-out blijkt te zijn.

Girl Band aan het werk zien kan de komende weken onder meer in Brussel (Autumn Falls @ Botanique, 20.10, info & tickets), Kortrijk (Autumn Falls @ De Kreun, 21.10, info & tickets) Utrecht (Ekko, 22.10, info & tickets) en Rotterdam (Rotown, 23.10, info & tickets).

Website Girl Band

Album verdeeld door Konkurrent