HÆLOS herinterpreteert triphop op ‘Full circle’

door Rana Cools

I gotta talk to you this evening on the subject of the spectrum of love.” Met deze woorden van filosoof Alan Watts opent de debuutplaat van het muzikale trio HÆLOS. Een album vol triphop, meerstemmigheid en hier en daar een tikkeltje liefdesverdriet. De drie stellen een hele resem bands voor in een soort van hommage aan de 90s, maar hebben bovenal gedaan wat ze moesten doen: een eigen identiteit creëren en vervolgens gewoon hun eigen ding doen.

Een aantal maanden geleden haalde HÆLOS onze Discovery-rubriek met hun tweede nummer ‘Earth not above’. Wat we toen omschreven als “een mix van Jungle en Massive Attack” lijkt een voorspelling geweest voor wat nog komen moest. Op hun eerste album ‘Full circle’ lijkt vooral de verwijzing naar Massive Attack vrij spel te krijgen.

We horen het een eerste keer op ‘Pray’, een mooie verzameling beats en een polyfonie waar de meeste trio’s nog een puntje aan kunnen zuigen. Dat is meteen een van de grootste troeven van de band: de manier waarop Lotti   Benardout de woorden uit haar mond weet te persen op een nostalgische en doordringende manier, alsof ze er totaal geen moeite voor hoeft te doen. Op deze lp vertelt ze in de eerste plaats een (liefdes)verhaal, dat begeleid wordt door de nu al kenmerkende triphopbeats, r&b-reflecties en een steevast aanstekelijke melodie.

Hoogtepunten zijn het elektronische ‘Oracle’, het ingetogen ‘Alone’ (“so I won’t lie to you / because I know what love is”) en het bedroefde ‘Cloud nine’ (“why did you leave me here?”). Duidelijke synths en weergalmende stemmen geven een achtervolgend en duister effect, dat het geheel alleen nog maar bekoorlijker maakt.

De speech van Watts waarmee ‘Full circle’ begon, eindigt als volgt: “The essential point is to consider love as a spectrum. There is not, as it were just nice love and nasty love, spiritual love and material love, mature affection on the one hand and infatuation on the other. These are all forms of the same energy. And you have to take it and let it grow where you find it.” Hetzelfde geldt voor ‘Full circle’: het is geen navolging op Portishead of Massive Attack, maar een herinterpretatie. Het album is een spectrum van verschillende invloeden en emoties, waarmee de groep zich duidelijk op de muzikale kaart zet.

HÆLOS website
Album verdeeld door Beggars