Helder – The Rhythm Of Change: veelzijdige pop

door Sven Volckerijck

Met het album ‘The Rhythm Of Change’ sluit Helder een trilogie af. In 2003 was er ‘The King Lost His Crown’ en in 2006 ‘The Ceiling Is Not The Sky’. Samen worden deze albums dan ook wel eens de “The”-trilogie genoemd. Ditmaal speelde de Gentenaar zelf alle instrumenten in. Net als bij de vorige platen houdt hij bovendien productie, arrangementen, opname en mix in eigen handen. Persoonlijker is haast onmogelijk als je de muziek uit je hoofd wilt vertalen naar een geluidsdrager.

Opvallend is dat Helder als singer-songwriter veelzijdige pop brengt, die ons doet denken aan Chuck Prophet, Freedy Johnston en Dirk Blanchart. Nochtans klinkt hij nergens echt zoals hen, het zit meer in de vibe van de hele plaat die deze associaties oproept. Twaalf nummers lang laveert Helder tussen glasheldere pop (‘Reborn’, een nummer waar we maar niet de vinger kunnen leggen op waar we dit precies nog al eens gehoord hebben), speelse melodietjes als tierlantijntjes (‘On The Lake’), rauwe blues à la Jon Spencer Blues Explosion (‘Head Hunt’) en rustige folk (‘Life Has Just Begun’). En hoewel rust overheerst, zijn er genoeg ritmewisselingen om de aandacht de volle veertig minuten vast te houden. Een song als ‘The Real Thing’ is daar een perfect bewijs van, en bezit bijna alle elementen die we verspreid over het hele album aangereikt krijgen.

Dit album is al even uit, en dreigt een beetje tussen de plooien te vallen van alle goeie (ook Belgische) releases van de voorbije maanden, wat we betreuren. De meeste songs van Helder kunnen zo de radio op, op bijna elke zender zelfs, en mits de nodige airplay zou hij gestaag het publiek dat een Milow wist te overtuigen voor zich kunnen winnen. De muziek klinkt erg toegankelijk en is toch origineel genoeg om opgemerkt te worden. Bovendien klinkt alles alsof hier een bijzonder mooie live-set in vervat zit. En daarom durven we je – misschien nog meer dan de aanschaf van dit album – aanraden om zijn concertkalender goed in de gaten te houden.

Helder treedt binnenkort onder meer op in Gent (Trefpunt, 02.06, (meer info) en bij Sint-Jacobs op de Gentse Feesten, 19.07, (meer info)) en in Amsterdam ( De Nieuwe Anita, 08.09, meer info)

Website Helder

Album verdeeld door Rough Trade