Hot Chip – In Our Heads: nogmaals ready for the floor

door Laura Van Eeckhout

Toegegeven, we zijn altijd al fan geweest van Hot Chip – of toch zeker van in 2006, toen het tweede album van de groep de hitlijsten bestormde met ‘Over And Over’ en ‘Boy From School’. Vier jaar later, toen ‘One Life Stand’ de vierde plaat van de groep markeerde, moest echter ook de zwaarste criticus toegeven dat Hot Chip het genre van de dancepop als het ware geperfectioneerd had. Het was reeds lang duidelijk dat Alexis Taylor en de zijnen zo nu en dan eens een dansvloerknaller uit hun vingers konden toveren, maar dat album bewees dat ze ook in staat waren consistente kwaliteit te produceren.

‘In Our Heads’ is bewijsstuk nummer twee, indien dat nog vereist was om Hot Chip aan de top van de electropop te classificeren. Nogmaals is de groep erin geslaagd om een plaat bijeen te schrijven waarop het moeilijk is om – het pompende ‘Night and Day’ buiten beschouwing gelaten – de singles te identificeren, net omdat praktisch ieder nummer er een zou kunnen zijn. ‘How Do You Do?’, ‘Motion Sickness’, ‘The End Of The Earth’… de keuze is aan jou.

Dance wordt vaak saai en emotieloos genoemd of een gebrek aan spanning verweten. Hot Chip weerlegt die mythe echter met een grijns. Ondanks de vaak repetitieve songs, is elk lied weer een avontuur. De R’n‘B van ‘Look At Where We Are’, de 80s cheese van ‘Now There Is Nothing’ of de afstandelijke beats van ‘These Chains’ tonen aan dat Hot Chip een band met vele gezichten is.

Daarbovenop is Alexis’ zachte stem het ultieme ingredi√ęnt voor de opmerkelijk fragiele electrosound van de groep. Dit komt allicht het mooiste tot uiting in de twee songs op ‘In Our Heads’ die de zeven minuten overschrijden: de smekende mantra ‘Flutes’ en het epische, maar hartverscheurende ‘Let Me Be Him’, twee van de beste nummers in het repertoire van de band.

De conclusie is simpel. Hot Chip lijkt nogmaals ready for the floor.

Hot Chip live zien kan binnenkort in Hasselt (Pukkelpop, 16-18.08, info & tickets), Biddinghuizen (Lowlands, 17-19.08, info & tickets), Amsterdam (Melkweg, 28.10, info & tickets) en Brussel (AB, 03.11, info & tickets).

Hot Chip website

Album verdeeld door V2