How To Dress Well vergaloppeert zich in ambitieuze altpop op ‘Care’

door Beau Janssens

De r&b-droom van Tom Krell aka How To Dress Well was reeds voelbaar op zijn lofi debuut ‘Love remains’ waarop hij ons tegelijk aan Bon Iver en Mariah Carey deed denken. Onder de lagen ruis hoorden we reeds de drang naar een pure vorm van popmuziek die tegelijk intelligent en experimenteel klonk en met elk album leek hij er meer en meer naar toe te evolueren. Als je weet dat hij voor ‘Care’ nu een beroep deed op mooie namen als Dre Skull (Popcaan, Vybz Kartel), Jack Antonoff (Bleachers, Taylor Swift, Sia), Kara-Lis Coverdale en CFCF, lijkt het alsof hij het perfecte team bijeen raapte om dit doel te bereiken. Hij slaagt echter maar gedeeltelijk in z’n opzet.

Opener ‘Can’t you tell’ is ongeveer het meest poppy dat we al van hem hoorden, maar blijft tegelijkertijd vintage HTDW met zijn luchtige productie en typische falset. Krell is evenwel op zijn sterkst wanneer hij full emo gaat. ‘Salt song’ is een knoert van een hit die net niet over the top gaat (die epische outro!) en daardoor helemaal raak schiet. Ook op ‘Burning up’ en ‘Lost youth/ lost you’ horen we meer van datzelfde recept; lekker emotionele pathos zonder aan geloofwaardigheid in te boeten en diepgang zonder pretentieus te klinken.

Waarom we ‘Care’ dan toch niet over de hele lijn geslaagd vinden is omdat er te veel inwisselbare nummers op staan waarop die geloofwaardigheid wel problematisch wordt. De grens tussen naakte emotie en cringiness was altijd al dun op Krell’s werk, maar ditmaal gaat hij wel degelijk een paar keer de mist in. ‘What’s up’, ‘Made a lifetime’ of ‘I was terrible’ komen bijvoorbeeld te geforceerd over om de juiste snaren te raken en resulteren zo in vreselijk enerverende ervaringen. De lat lag blijkbaar nog net iets te hoog waardoor het geheel verdrinkt in zijn ambitie. Op de pop-utopie, die hij ongetwijfeld voor ogen heeft, is het dus nog even wachten.

‘Care’ is de logische volgende stap in de carrière van How To Dress Well, maar bereikt nooit het niveau van zijn eerder werk. Het is dus maar de vraag of het een stap vooruit is. Desalniettemin levert Tom Krell hier wel een paar emo-r&b parels af waarop het fijn snotteren is.

Album verdeeld door V2

Website How To Dress Well