Illuminine – #1: stille, woordloze storm

door Agathe Danon

Illuminines eerste langspeler ‘#1’ schiet meteen raak. Hoe kan het ook anders met Birgir Jón Birgisson, de sound engineer van Sigur Rós, die zich over de afwerking van de plaat ontfermde? Ambient, modern klassiek en postrock kennen op de plaat slechts vage grenzen. Soundscapes en iele tonen snuiven de IJslandse kilte op en ademen haar in een zachte, doch snerpende bries uit. Kevin Imbrecht weet veertien nummers lang op een adembenemende manier instrumenten, geluiden en melodieën te combineren.

Zonder woorden laat de Leuvenaar klanken spreken. Zo raast de huilende gitaar van ‘For what it’s worth’ door merg en been en kunnen de troostende cello’s die in ‘Winter, go’ slechts op de achtergrond te horen zijn je niet onberoerd laten. Ook het sobere ‘Elegy’, dat in enkele fragmenten aan een minimalistische ‘The night will always win’ doet denken, weet met een piano, die in uitgesponnen tonen verdwijnt, haar naam en gemoed als melancholisch gedicht in pure schoonheid waar te maken. Uiteraard kent dit album ook minder interessante momenten. Door de algemene rustige trend zijn deze muurbloempjes hoogstens irrelevant of monotoon, maar nooit overbodig.

Vier nummers na elkaar beluisteren zonder een interlude is onmogelijk. Waar het eerste tussenspel zich overweldigend en duister tussen twee songs murwt, plaatst het vijfde en laatste interlude zich zonder opdringen onopvallend tussen haar buren neer. Zo voelt het album in zijn geheel ook aan; vredig en vrijblijvend. ‘#1’ vraagt niet om te spreken, nodigt je zelfs niet uit om te luisteren. Deze lp is een eenzame wandelaar, die de wereld op zijn eigen, ietwat surrealistisch transcendente manier bekijkt en zijn visie met de vreemde die zijn pad kruist deelt. Prijs jezelf gelukkig hem te mogen ontmoeten, hem te laten vertellen en uiteindelijk met zijn vriendelijke, dubbelzinnige glimlach in twijfel achter te blijven.

Illuminine live aan het werk zien kan binnenkort onder meer in Leuven (22.02, Artefact, info & tickets), Brussel (12.04, Ancienne Belgique, info & tickets) en Brugge (17.04, Concertgebouw Brugge, info & tickets). Check de website voor meer concerten.

Album verdeeld door Zeal Records