Intergalactisch trippen op ‘Interplanetary travels’ van Condor Gruppe

door Jonas Van Laere

Na een hommage aan straatmuzikant Moondog, keert Condor Gruppe terug met een tweede ‘eigen’ plaat. De surfrock, western vibes en grooves uit de jaren ’60 en ’70 waren niet voldoende om het verhaal van ‘Interplanetary travels’ te kunnen vertellen. De nieuw gezochte en gevonden invloeden maken de plaat mystiek, onvoorspelbaar en bevreemdend. En toch klinkt ze uiterst harmonieus.

Beeld je even het volgende in: je doet je ogen toe en er bestaat enkel wit. Geen herkenningspunt, geen omgevingselementen, enkel het eindeloze niets. Je begint te wandelen zonder enige notie van richting of coördinatie, tot het moment dat je muziek hoort. Je herkent het niet, maar wij weten dat het om ‘Interplanetary travels’ van Condor Gruppe gaat. Van bij de eerste noten slaag je er in om het niets vorm te beginnen geven. Je hersenen vertalen de klanken in beelden. Landschappen ontspruiten uit de leegte die je daarnet nog omsloot. Je begeeft je verder voorwaarts en merkt dat de veranderende context ook invloed uitoefent op je bewegingswijze. De ene keer dragen je voeten je, dan weer zit op je de rug van een paard of een olifant, in een klein vliegtuig, misschien zelf in een ruimtesonde waaruit je door een groot gebogen raam naar de wereld en ruimte rondom jou kijkt.

Wanneer de muziek transformeert, volgt de omgeving. Hierdoor merk je vaak niet dat op enkele minuten tijd je belevingswereld compleet overhoop werd gegooid. Bij de aanvang van ‘House of kraut’ zit je op de rug van een paard tijdens een nachtelijke tocht door onherbergzaam gebied. Het gevaar lijkt achter elke rotsblok te schuilen. Je gaat van stap naar draf en net vooraleer je wil gaan galopperen verandert de omgeving onder de druk van de technische gitaarsolo in een maanlandschap. Je zweeft nu boven alles uit terwijl alles onder jou door tolt als in een traag bewegende vortex. Met het opzwellen van exotisch slagwerk, zie je futuristische junglebeelden voor je opdoemen. Via een korte passage door een verlaten Oost-Duits stadsgedeelte, waar je opgejaagd wordt door lichte paranoia, eindig je alsnog verder trekkend op de rug van jouw teruggevonden ros. Zes minuten duurt ‘House of kraut’ terwijl we gevoelsmatig een hele reis maakten.

‘Interplanetary travels’ is alsof je je dromen kan navertellen, waarbij je in enkele seconden tijd de wereld in al zijn glorie mocht ontdekken. Je reist doorheen tijd en ruimte, waant je van de ene op de andere moment in een ander uiteinde van het universum. Van gezeten in lotushouding voor een tempel in India over de Far West tot in de Balkan (‘Orbit of the sun and moon’), met dank aan de quasi oneindige fluctuatie. Condor Gruppe werpt zich op als meester in de variatie. Tempo, instrumentarium, intensiteit, muzikale invloeden, … Stuk voor stuk onderling inwisselbaar en aan verandering onderhevig om tot de ultieme interstellaire reis te komen. Een expeditie die via surf, jazz, western, klassiek, rock, folk resulteert in een bijna onbevattelijk filmisch kader dat verlangt naar een lange, trage rit in of op een vervoersmiddel dat het meest rustgevend effect heeft op de toehoorder.

Condor Gruppe stelt ‘Interplanetary travels’ voor in Antwerpen (De Roma, 16.03), Brussel (AB, 17.03), Gent (Nest, 30.03) en Leuven (Het Depot, 18.04).