JFJ – Electric Wood: welkom op de Limburgse prairie

door Tom Peeters

Heb jij je ooit afgevraagd of je liever een hamer of een nagel bent? Wij ook niet, totdat we met die vraag geconfronteerd werden op ‘Electric Wood’, het debuutalbum van de Limburgse band JFJ. In hetzelfde nummer, ‘Clyde Fans (May The Heat Melt Us Together)’, klonk het even eerder al: “I read a book about human nature / To fuck things up and ask questions later”. ‘Electric Wood’ zit tjokvol met het soort oneliners waarom je minstens een keer moet gniffelen.  Dat soort muzikaal ongein doet ons spontaan denken aan de humoristische teksten van gouwgenoot Fence. En kijk, Niels Hendrix van laatstgenoemde groep zat achter de knoppen van dit fijne plaatje.

Evangelische lezers die zich hoopvol afvragen of bandnaam JFJ afgeleid is van Jews for Jesus, een conservatieve groep christenen die joden poogt te overtuigen te kiezen voor de leer van Jezus (dankjewel, heer Wiki), moeten we teleurstellen: JFJ zijn simpelweg de initialen van bezieler Jonas Frederik Jos. Oké, zelfs ons vijfjarig autistisch neefje kan op vijf minuten tijd een sprankelendere alter ego bedenken. Maar gelukkig staat de weinig inspiratievolle naam in contrast met de muziek, die olijk in het rond fladdert.

Beck, Wilco, Pavement en een plakje Cake: de voormalige Limbomania-winnaars proppen referenties naar heel wat schoon volk in ‘Electric Wood’. ‘Honey (Life Can Be A Bitch But So Can I)’ klinkt als een Foo Fighters-hit in de wereld van Admiral Freebee en ook ‘Race Towards Something’ en de titelsong kunnen op goedkeurende duimpjes rekenen van americanafans. Het bluegrass-getinte ‘The Financial Crisis’ had op de soundtrack van ‘O Brother, Where Art Thou?’ kunnen staan en roept visioenen op van treinhoppers in sepiatinten, maar dan op de Limburgse prairie. ‘Electric Wood’ is een korte plaat die afklokt onder het halfuur. In ‘First Aid Kid (A Material Kid in a Material World)’ klinkt het:  “When you die, can I have your cd player?” Hopelijk kunnen we dat moment even uitstellen om nog een aantal keer te genieten van ‘Electric Wood’.

JFJ live zien kan binnenkort in Hasselt (Pukkelpop, 14-16.08, info & tickets).

Website JFJ

Verdeeld door FONS en PIAS