Joe Goddard schuift op ‘Electric lines’ uit over z’n eigen gladheid

Joe Goddard verdiende de jongste decennia uitgebreid zijn strepen in het nerdy synthpop-combo Hot Chip. Daarnaast was er ook de samenwerking met Raf Rundell onder de noemer ‘2 Bears’. Anno 2017 neemt Hot Chip even vrijaf, zodat er tijd en energie vrij kwam voor een tweede soloworp.

Hiervoor deed Goddard onder andere beroep op de zeer bevallige en getalenteerde Jess Mills. Zij zorgt al meteen op openingstrack ‘Ordinary madness’ voor hemelse muzikale hoogstandjes. Deze track is meteen ook een goede staalkaart van het spekgladde muzikale universum van Joe Goddard; een sterke, catchy electro-popsong in combinatie met een gepolijste én loepzuivere productie. En wat de boodschap betreft, halen we graag de mantra uit de vooruitgeschoven single ‘Music is the answer’ aan, alweer met vocalen van Mills: “Music is the answer to your problems / Keep on moving, then you can solve them“, klinkt het.  Optimisme en (onvervalst simplistisch) escapisme troef dus, op dit vederlichte album.

En dan is er ook nog die tweede single: het affreuze disco-gedrocht ‘Home’ (met vocalist Daniel Wilson). Hier worden alle pastelkleurige registers – inclusief blazer en koortjes – pas echt opengetrokken. Het onmiskenbaar dansbare resultaat is het soort kleffe, cheesy 70’s-disco die wat ons betreft alleen enig nut heeft bij bijzonder hardnekkige constipatie… Neen, geef ons dan maar het minimale ‘Lasers’, waar spaarzaam gebruik van een beperkte selectie middelen onmiskenbaar resulteert in veel meer diepgang en dito resultaat. Ook de Royksopp-achtige elektropop op pakweg ‘Human Heart’ of het aan Moby (‘Go’) schatplichtige ‘Children’ konden ons best bekoren en tonen aan dat toegankelijk niet persé hoeft te resulteren in foute ranzigheid.

Joe Goddard levert met ‘Electric lines’ een uiterst toegankelijk, hitgevoelig album af. De hoogtepunten zijn er, en ook op productioneel vlak zit alles duidelijk snor. Achteraf heb je echter moeite om de nummers weer voor de geest te houden aangezien ze weinig om het lijf hebben om echt te blijven hangen.

Joe Goddard speelt op 29 in de AB Club (info & tickets).

2,5

Laatste artikels

In de kijker

Meer Indiestyle

Tips

33-45 Magzine