Kamasi Washington brengt de hemel op aarde op dubbelplaat ‘Heaven and earth’

door Gertie van den Bosch

Na de intermezzo-ep ‘Harmony of difference’, voegt jazz- en saxofoonguru Kamasi Washington opnieuw een uitgebreid hoofdstuk toe aan zijn Bijbel. Met grofweg tweeënhalf uur luisterplezier rijst het nieuwe tweeluik ‘Heaven and earth’ uit de grond en kan je er beslist niet omheen.

Enkele weken geleden greep hij ons nog bij ons nekvel in La Madeleine en trakteerde ons met genereuze en kosmische bigbandjazz. Toch zijn het niet enkel jazz-fanaten die Kamasi kunnen kauwen. Na wat missionariswerk voor het hiphopalbum van rapper Kendrick Lamar in 2015, ‘To pimp a butterfly’ en zijn bijdrage aan het Pulitzer-winnende ‘Damn’ van 2017 resoneerde Kamasi geweldig luid onder andere middens. ‘Heaven and earth’ kleurt een volledig palet vol van de jazz-familie en gaat ver daarbuiten, waarmee deze meesterplaat zo-even beide sferen van ons hele bestaan omvat. Verwacht je aan opbouwende samenspelen, losbarstende hoogtepunten en vernuftige blends die verbazing, nieuwsgierigheid, rust en extase uitademen.

De plaat ‘Earth’ staat voor geleefde realiteit terwijl ‘Heaven’ een manifest is voor wat zou kunnen zijn. Diepgaande vertogen en woede zijn te horen op onder andere opener ‘Fists of fury’, dat met dramatische strijkers en blazers de onomatopee van neerslaande vuisten nabootst. Ook de titel van het geweldig groovende ‘Street fighter mas’ zetten deze toon verder. Het is een blij weerhoren van theatrale koorzangen en uitgebreid orkest, waar Kamasi’s sax maar al te graag durft buiten te treden. Meermaals vuurt hij kogels van saxnoten op ons af in onder andere ‘Hub-tones’ en je hele hoofd perforeren.

Het soepele ‘Can you here him’ wisselt af met een zachte sax à la Coltrane en ontsnapt erna weer uit z’n schoolbank zoals we dat van Kamasi gewend zijn. Hoewel hier elektronische elementen de rol van de sax opnemen, hijsen experimentele geluiden en galactisch gezoem in ‘Journey’ en ‘Song for the fallen’ de plaat boven zijn genre. Ritmes van hectisch en snel naar soepel verend dagen je uit om stil te zitten. Af en toe vervoegt heerlijk trompetwerk het feestje dat snijdt als een mes door warme boter.

Kamasi combineert met verve verschillende genres. Latino in ‘Vi lua vi sol’, funk in ‘Connections’, hiphop in ‘Will you sing’ wijden hem met gemak in bij een ruim publiek. ‘Testify’ is de meest toegankelijke van de plaat en zou zo passen bij de aftiteling van een romcom. Een typerende drum met een stel hemelse lyrics geven dit nummer een maximale feel-goodscore. De melodie van ‘Vi lua vi sol’ blijft plakken als een kauwgom aan je schoen. Deze futuristische twist is een ode aan alle hemellichamen.

Op ‘Heaven and earth’ laat Kamasi zijn talenten opnieuw zien, waarmee hij zich reeds als jazz-vernieuwer kroonde bij zijn eerste plaat ‘The epic’. Met scherpere composities en drijvende ritmes, overtreft hij zichzelf en mag hij die kroon en staf ongetwijfeld blijven vasthouden.

Deze zomer kan je de gevierde jazz-saxofonist bewonderen op Jazz Middelheim. Info en tickets vind je hier.