Karibu Orchestra cirkelt te veel in het rond op ‘Music over the ruins’

door Yannick Verhasselt

Het Maldegemse jazzcollectief Karibu Orchestra ontstond een aantal jaar geleden nadat drummer Michiel Foré op stage was getrokken bij Stéphane Galland (aka Moon) en Maxime Zampieri (Magic Malik). Al snel vond hij de juiste metgezellen waar hij vaak mee op reis trok door de jazzjungle, waar de ritmische lianen vaak bestonden uit West-Afrikaanse elementen. Op haar debuutplaat, ‘Music over the ruins’, trekt de groep diezelfde woestenij in, maar vergeet ze af en toe het avontuur te brengen dat daarbij hoort.

Het album begint zeer sterk met ‘The airbender’, waar de groep je meteen overvalt met alles wat ze in haar mars heeft, van een opwindende ambient-intro die het album inleidt, over een bezwerende blazer van de hand van Robbe Latré tot een heerlijke quasi metalriff in het midden. In het slot vloeit alles prachtig in elkaar over en wordt er afgesloten met een kleine pianosolo. Het doel van het vijftal is meteen duidelijk bij zo’n overweldigend en bomvol nummer: je bij de kraag vatten en niet meer lossen. Het daaropvolgende ‘Reality check ahead’ start als een verloren Radiohead-song, maar ook hier haalt de groep alles uit de kast door een kille, schrijnende soundscape op te wekken en met een meeslepende Latré in een glansrol.

Toch staat de spanningsboog op een aantal momenten misschien iets te slap en wordt er te vaak van intensiteit gewisseld, wat tevens de zwakte is van dit album. De titeltrack is een low-key pianorocknummer met een blazer die je op een zeer rustige manier in de achtergrond tracht te bezweren. Ook ‘Birdman’ en ‘Women overboard’ kabbelen op dezelfde manier te traag voort, al bevat die tweede een dreigender en ruwer tweede deel waar bijna alle instrumenten aan het woord zijn. Het leidt tot een genadeloze, bijna bezwerende mix van fraaie pianomelodieën en een gitaarlijn die je doet duizelen. Het nummer haalt je even weg uit de pianorock die je te horen krijgt in een afgelegen driesterrenhotel en maakt je na deze korte koortsdroom terug wakker.

Dat de band de plaat heeft opgenomen in vier sessies merk je wel een aantal keer doorheen het album door het grote verschil in intensiteit tussen de nummers. Tevens zitten er een aantal tussen die al enkele jaren oud zijn, waardoor de plaat bijna een best of is in plaats van één coherent geheel. Karibu Orchestra is bij vlagen zeer sterk, maar is te inconsistent met zijn krachten.

Karibu Orchestra speelt op 9 november in 27Bflat in Brugge, 6 december in De Dingen in Kortrijk en op 21 december in De Koer in Gent.