Lanterns On The Lake – Until The Colours Run: desolate schoonheid van de winter

door Wouter Ollevier

Na het onvolprezen succes van hun debuut ‘Gracious Tide, Take Me Home’, waarvoor onder meer The Independent, Mojo en Financial Times probleemloos overstag gingen, was het voor Lanterns On The Lake geen sinecure om een opvolger te brengen die naam waardig. Maar met ‘Until The Colours Run’ zijn de Britten erin geslaagd om opnieuw te verbazen. Newcastle-upon-tyne rocks, en beklijft.

‘Elodie’ is als eerste nummer meteen een illustratie van waarom Hazel Wilde zonder twijfel één van de mooiste vrouwenstemmen van het moment heeft. Haar stemgeluid schippert tussen nijdige rock en intieme berusting en dat is ook op ‘The Buffalo Days’ het geval. In ‘The Ghost That Sleeps In Me’ leven we ons in de spookachtige verbeelding van de frontvrouw in en eens te meer bewijst ze daarmee haar geweldige mogelijkheden als songwriter.

‘Green And Gold’ en ‘Picture Show’ zijn ballads die -nu de koude en steeds kortere winterdagen aanbreken- steeds beter bij een donkere gemoedstoestand aansluiten. De zeer aanwezige viool roept meer dan eens het esoterische gevoel van de betere huiskamerpop op en ook ‘Another Tale From Another English Town’, de eerste single, is een ijzersterk nummer: het doet aan het beste van The Kills denken en heeft de uitzonderlijke kwaliteit om na één luisterbeurt meteen een gevestigde plek in ons muzikaal geheugen te hebben geclaimd. Het uitzichtloze pessimisme dat de gehele plaat kenmerkt, houdt ook in ‘Our Last Decay’ aan.

Het is een cliché om te vermelden dat een band op zijn tweede album volwassen lijkt te zijn geworden, maar op ‘Until The Colours Run’ klinkt Lanterns On The Lake werkelijk een stuk volgroeider. Het is alsof iedere song een diepe rimpel in het gegroefde gelaat van een oude man is. Wat we horen klinkt nu eens desolaat, dan weer hoopvol. Het wordt straks dringen om mee te dingen naar een nominatie voor ‘plaat van het jaar’, maar de jonge Britten hebben met hun tweede langspeler alvast meer dan bevestigd.

Lanterns On The Lake speelt binnenkort in Brussel (Botanique, 15.01, info & tickets) en Amsterdam (Paradiso, 24.01, info & tickets).

Website Lanterns On The Lake

Verdeeld door PIAS