Lyenn – Vowels Fade First EP: Onheilspellende gitaren en mysterieuze melodieën

door Tiffany Devos

Van zacht gefluister naar gekweld maar hemels gekrijs, vocale uithalen om u tegen te zeggen, onheilspellende gitaren en mysterieuze melodieën: deze geluiden worden voortgebracht door Fred Lyenn Jacques, een Brusselse singer-songwriter, geboren in België uit een Britse moeder. Net als voor de release van zijn eerste album ‘The Jollity of my Boon Companion’ in 2009 kon hij voor de ‘Vowels Fade First’ EP weer rekenen op de samenwerking met Marc Ribot (Tom Waits, John Zorn, Elvis Costello) en Shahzad Ismaily (Bonnie Prince Billie, Sean Lennon, Yoko Ono).

Openen doet de ep met ‘Above The Sun’, een zacht nummer waarbij de prachtige stem van Lyenn op de voorgrond treedt, bijgestaan door emotioneel bluesy gitaargejengel. Veel meer heeft het lied niet nodig om beklijvend te zijn. ‘One More Time’ gebruikt grotendeels dezelfde formule maar verbreedt het instrumentenarsenaal, al blijft hij sober. Vooral het gevoelige refrein maakt iets los. In het fluisterende ‘Lashes’ treedt de zachte vrouwenstem van Willow Gibbons hem bij, waardoor de song een extra dimensie krijgt. En ‘The Oak’ wordt onheilspellend ingezet door het angstaanjagende vertellen en de spooky geluiden. Lyenn krijst hier voor de eerste keer echt zijn longen uit. ‘I Was Told’ besluit de ep met een pianobegeleiding die niet ingewikkeld hoeft te zijn om intens over te komen. Beeld je daarover dan de kermende, ijle stem in, en het geheel laat je niet meer los.

Zonder het te willen word je meegesleurd in het hartenleed van onze landgenoot. Met zijn stem als centrale aandachtsvanger en zijn subtiele nummers kan je niet onder de melancholie van ‘Vowels Fade First’ uit. Opgewekt word je hier niet van, maar de man meent wat hij zingt. Het maken op de Belgische markt lukte niet met zijn eerste album. Daarin zou Lyenn wel moeten slagen met het volgende.

Lyenn live zien kan eind 2011 onder meer in Antwerpen (TRIX, 10.11, info & tickets) en Brussel (Kultuurkaffee, 17.11, info & tickets)

Check verdere info & live dates op de website van Lyenn

Album verdeeld door Munich Records