Macaber dansen in de zon op ‘MEGAMIX’ van Rumours

door Michelle Geerardyn

Rumours zou in een overhaaste oogopslag verkeerdelijk kunnen gezien worden als de zoveelste bende West-Vlaamse jongelingen die uitwijkt naar Gent. Er zijn echter interessantere zaken aan de hand. De oorspronkelijk Brugse helft van het viertal is samen verantwoordelijk voor de zang en de heersende synths van de band. Daarnaast is de invloed van Stefanie ‘Brutus’ Mannaerts – ondanks het grote genreverschil – ook stevig merkbaar. Samen maken ze intrigerende pop die aanvoelt als een rilling vanuit het onderste puntje van je ruggengraat tijdens een snikhete zomernacht.

Het is verrassend uit welke muzikale achtergronden de leden samengekomen zijn. De energie van Brutus, gemengd met de shoegaze van The Spectors, op een bedje van de elektronica van Monami. Als Rumours een baby was, dan zou het niemand verbazen dat een van deze ouders een ouderschapstest eiste. Het is een bijzonder uniek – en daarom meer dan welkom – geluid in het Belgische muzieklandschap.

Op ‘MEGAMIX’ nemen doordringende synths de overhand met een niet te negeren urgentie. We weten niet of de opa van Stefanie – die ‘Eviva España’ schreef voor Will Tura – er voor iets tussen zat, maar de band is naar Ibiza getrokken om de plaat af te werken. De tropische elementen die er in het album geslopen zijn zorgen voor een boeiend contrast met de kille elektronica, die onder het oppervlak sluimert. Het album lijkt wel een eiland waarop je wezenloos achtergelaten wordt, omringd door een zee van elkaar tegensprekende emoties.

De zanglijnen gedragen zich doorheen het geheel behoorlijk schizofreen. Op ‘Soft stones’ manifesteren ze zich als een versie van Warpaint die zwaar aan de cafeïne gezeten heeft. ‘Surface’ lijkt dan weer een dikke knipoog naar de intensiteit die Stefanies werk bij Brutus typeert, wat dan ook meteen het meest uitgesproken kippenvelmoment oplevert. Rumours is op z’n best wanneer argwaan en hoop samen vrij spel krijgen, zoals tijdens ‘You & I’ en ‘Tiktak’. Op ‘Pew pew’ wordt dat even vergeten en wordt de botte bijl boven gehaald. Maar wanneer ‘So’ geïnspireerd lijkt te zijn door een Ibiziaans strandfeest gehost door The Knife, is dat meteen vergeven. Doe er nog eens het absoluut verslavende ‘Somebody’ bij en we willen het zelfs vergeten.

‘MEGAMIX’ beluisteren staat garant voor een shuffle doorheen al je al dan niet netjes geordende emoties. Dit debuut voelt iets warmer aan dan de voorafgaande ‘Infant ep’ en dansen op grimmige muziek kan nu ook met je gezicht in de volle zon. We zeggen het hier al langer dat je ze best in de gaten kan houden en met ‘MEGAMIX’ bewijst Rumours dat die hoge verwachtingen bijzonder goed geïnvesteerd waren.

Rumours stelt ‘MEGAMIX’ deze week voor in Gent (14.03, Kolonie), Antwerpen (15.03, Trix) en Brussel (18.03, VK).