Mazzy Star – Seasons Of Your Day: terugkeer naar vertrouwde kwaliteit

door Sven Volckerijck

In de jaren negentig werden we in onze jongensdromen verleid door Hope Sandoval, de met een goddelijke stem gezegende zangeres van Mazzy Star. Drie albums lang hield ze ons in de ban. Gelukkig bleef ze ook in de jaren na de millenniumwende platen uitbrengen, met een andere groep rond zich weliswaar. En nu, zeven jaar na hun laatste vrucht, is een nieuwe langspeler gerijpt en klaar voor consumptie.

‘Seasons Of Your Day’ wordt ingezet met orgelgeluiden, een slide gitaar en de nog steeds lokkende sirenenzang van Hope Sandoval. Opener ‘In The Kingdom’ kronkelt als een gladde slang door het gras om een beet in je enkel achter te laten die je niet gauw vergeet. De toon is meteen gezet en het regent in haar mailbox wellicht hernieuwde huwelijksaanzoeken van smachtende jongens en mannen. Eerlijk is eerlijk: de grootste troef blijft de stem die ook al nummers van The Jesus & Mary Chain, Death In Vegas en Massive Attack dat tikkeltje extra gaf. Dat betekent overigens niet dat we klachten hebben over de muzikanten. Zij brengen ons mooie melodieën, sfeervolle klanktapijten en spreiden zo het perfecte, zachte bed waarop Hope Sandoval haar vocalen ten ruste mag leggen.

Vroege Texas herkennen we in ‘Does Someone Have Your Baby Now?’, welhaast feeërieke klanken bevolken ‘Common Burn’ dat samen met het alt-country aandoende ‘Lay Myself Down’ twee jaar geleden al als single werd uitgebracht en een intens gitaarduel wordt uitgevochten tussen gitarist David Roback en gast Bert Jansch in ‘Spoon’. Overigens mocht ook Colm O’Ciosoig van My Bloody Valentine de band komen versterken. Het langste nummer, ‘Flying Low’, sluit deze terugkeer af in de beste bluestraditie.

De vertrouwde kwaliteit die we van het immer fijne Mazzy Star gewend waren, keert terug en maakt menig muziekhart blij. Voorlopig zijn er enkel concerten gepland in de Verenigde Staten. Laten we hopen dat ze de oversteek over de oceaan wagen.

Website Mazzy Star

Album verdeeld door N.E.W.S.