ME – Reservoirs: mooie muziek in een mooie vormgeving

door Sven Volckerijck

Zonder twijfel is dit één van de mooist vormgegeven cd’s die we dit jaar zullen ontvangen: een rond, plat blik met daarop titel en uitvoerder (zie foto) en binnenin behalve de cd zelf ook nog twaalf blauw-metaalkleurige kaartjes, met aan de ene kant een foto en aan de andere kant de songteksten (en één kaartje met credits). Minco Eggersman en zijn bandleden hebben er duidelijk werk van gemaakt.

Minco en zijn drie kompanen leefden en werkten een tijdje in een watertoren in Oostburg in Zeeland. Zonder verwarming, met een weids uitzicht maar ook ingesloten in een betonnen reservoir (vandaar de titel), vonden ze naar verluidt de juiste atmosfeer om de muziek te maken voor wat officieel het vijfde solo-album is van Minco Eggersman. Eggersman is lid van at the close of everyday (met allemaal kleine letters) en The Spirit That Guides Us.

Doorheen een nummer als ‘God’s Country’ horen wij echo’s van Talk Talk en The Church: eenzelfde sfeer als ‘Under The Milky Way’ waart door de gitaren en de zang en het geluid klinkt zowaar meer eighties dan de meeste platen uit die tijd. Helemaal op het eind van het lied duikt ineens een sitar op, en dan weet je dat The Beatles ook niet veraf meer zijn. De stem van Minco past trouwens perfect bij hoe we ons Britse bands uit het intussen 30 jaar oude decennium herinneren.

‘Ammunitia’, dat als single wordt vooruitgeschoven en waarvan de clip trouwens erg mooi de beklemming weergeeft van de omstandigheden waarin de muziek gemaakt werd, is erg mooi en uitgebalanceerd, en ook het aan Talk Talk nog veel meer schatplichtige (hoor die piano) ‘Silhouette’ is een blikvanger op een plaat die eigenlijk amper iets anders dan hoogtepunten telt. De instrumentale nummers ‘Distant Reflections’, ‘Reservoirs’ en ’1994 (Somewhere In Time)’ verraden de achtergrond van Minco Eggersman, die in zijn andere bands ook al heel erg bezig is met sfeer.

Over elk lied valt wel wat te zeggen, maar belangrijker is natuurlijk dat het album als geheel de verwachtingen die gewekt worden door de vormgeving helemaal waarmaakt. Echte muziekliefhebbers mogen dit blindelings aanschaffen, en de platenkast wordt er op alle denkbare manieren mee verrijkt.

Minco Eggersman live zien kan op 26.02 in Utrecht (EKKO, info & tickets).

Website Minco Eggersman

Album verdeeld door Munich Records