Mogwai – Earth Division: succesvol andere horizonten verkend

door Erik Van Damme

Mogwai wordt beschouwd als een van de grondleggers van het post-rock genre. Al horen de heren het ons niet graag zeggen, we kunnen er niet omheen. Dat bewees het eerder uitgebrachte ‘Hardcore Will Never Die, But You Will’.

Met de ‘Earth Division’ EP bewandelt de groep duidelijk een andere weg dan we van hen gewoon zijn. Ze gebruiken meer piano, en we menen zowaar een streepje klassieke muziek te herkennen. Erik Satie is het eerste wat in ons opkomt bij het luisteren naar ‘Get to France’. Bij ‘Drunk and Crazy’ zijn het de viool en het klavier die de hoofdrol spelen. Bij het zowel dromerige als folky ‘Hounds of Winter’, op fluistertoon gezongen door Stuart Braithwaite, eisen vooral een akoestische gitaar en een harmonica de aandacht op, terwijl ijle keyboards af en aan rollen zoals de golven op een strand. Ook in ‘Does This Always Happen’ krijgen we die dromerige sfeer te horen, deze keer gebracht met een streepje piano en viool. Pprachtig gewoon.

‘Earh Division’ laat een hele andere kant zien van Mogwai, een subtielere en vooral rustigere, maar daarom niet minder interessante. Integendeel, de groep verkent hier heel andere horizonten en dat kunnen we alleen maar toejuichen.

Mogwai website

EP verdeeld door PIAS