Multi-Panel – All It Takes: samenhangend geheel van begin tot eind

door Thomas Konings

Waarom het altijd ver gaan zoeken, als er dichtbij ook zo’n rijkdom aan goede muziek is? We vallen maar meteen met een groot cliché in huis om je Multi-Panel voor te stellen. Dat is het solo project van de Nederlander Ludo Maas, die met enige zin voor overdrijving op een steenworp van de grens woont, namelijk in Breda. Maas is een bezige bij. Naast Multi-Panel heeft hij nog twee andere projecten: Legion of Spunky en Background Radiation.

Folktronica, dat is wat Maas AKA Multi-Panel ons voorschotelt. Lo-fi IDM met Americana, muziek die klinkt als een film. Dat is de bedoeling van derde album ‘All It Takes’ en daar slaagt de Nederlander bijzonder goed in. De man probeert nummers in mekaar over te laten lopen, zoals scènes elkaar opvolgen in een film en dat lukt hem wonderwel. Maas is een meester in sfeer creëren, en weet bovendien ook nog een heel album lang te boeien. ‘All It Takes’ is geen plaat die je eventjes opzet om een paar nummertjes te luisteren, geen plaat gemaakt voor de singlemaatschappij, ‘All It Takes’ is een album zoals een album hoort te zijn. Een totaalervaring, een samenhangend geheel, iets dat je van begin tot eind moet ondergaan. Zoals een film.

Af en toe een stem, al dan niet diep in de mix verscholen, die warmte en geborgenheid uitstraalt. Muziek zachter dan babyvoetjes die de luisteraar helemaal in droommodus doet overgaan. Multi-Panel creëert rust, geen loeiende beats of geen drieste gitaar. In de plaats krijgen we heerlijk getokkel en zalvende beats. Invloeden zijn Four Tet en Boards of Canada, Neil Young en Sufjan Stevens. Maar Multi-Panel is vooral zichzelf en van deze invloeden zijn geen grote echo’s te horen.

Goede timing van Maas om de plaat nu uit te brengen. De bladeren vallen van de bomen, de dagen beginnen te korten. De donkere dagen komen eraan en de zomer is voorbij. Je zou voor minder weemoedig worden en eventjes terugdenken aan alle mooie momenten die voorbij zijn en nooit meer terug komen. Dat is het gevoel dat opgeroepen wordt. Niet alleen droefenis nee, nostalgie met een lach en een traan. Een duisternis vol dansende vlammetjes.

Multi-Panel website

Album verdeeld door no-source