‘Next thing’ van Frankie Cosmos is er eentje om te koesteren

door Beau Janssens

Hoera voor diy indie vrouwen! Het voorbije jaar werden we smoorverliefd op de perfecte deuntjes van onder andere Mitski, Girlpool en Eskimeaux. Ook Greta Kline aka Frankie Cosmos mag niet in dat rijtje ontbreken. Haar ultrakorte ep ‘Fit me in’ was een van onze favorieten van 2015 en deed ons snakken naar meer. Onze gebeden werden eindelijk verhoord met ‘Next thing’, dat ondanks een veertigtal Bandcamp-releases nog maar haar tweede ‘officiële’ langspeler is.

Kline maakt tweepop voor ADHD’ers met het aandachtsvermogen van een fruitvlieg. Haar gigantische back catalogue toont aan dat ze aan de lopende band songs schrijft, waardoor ze als snelle, lo-fi schetsen aanvoelen. Zelden klokken ze boven de twee minuten af en ze bevatten bijna allemaal een soort open einde. De instrumentatie is beperkt tot snaren, drums en occasioneel een gammel keyboard en de structuren zijn eveneens behoorlijk klassiek. Je hebt nooit het gevoel dat de nummers echt af zijn, wat je met een vreemd onverzadigd gevoel achterlaat. Toch klinken ze stuk voor stuk perfect in hun imperfectie en is het net het tempo waaraan ze voorbijvliegen dat Cosmos’ muziek zo verslavend maakt.

De grote sterkte ligt evenwel in de teksten die onschuldig klinken maar op een pure en instinctieve manier diepe gevoelens beschrijven. Net als haar muziek zijn ze direct, kort en desondanks helemaal goed. Klines impressies van alledaagse dingen, zoals slechte relaties (‘Is it possible/sleep song’) of slechte vrienden (‘If i had a dog’) klinken simpel en zelfs een tikkeltje naïef maar net daardoor zijn ze zo herkenbaar en maken ze vrijwel meteen heel wat emoties los.

Na ongeveer duizend luisterbeurten betrappen we ons er nog altijd op dat we opnieuw en opnieuw deze plaat onder de naald leggen. Ondanks de ogenschijnlijk vrij bescheiden omvang, is het alsnog een onweerstaanbaar speciaal kleinood geworden. Frankie Cosmos verzamelt op ‘Next thing’ vijftien niemendalletjes die je heel hard wil koesteren.

IRL verliefd worden op Frankie Cosmos (handen thuis, want haar boyfriend Porches is er ook bij) kan op 18 mei zijn hart laten stelen in de Botanique (info & tickets).

Facebook Frankie Cosmos
Album verdeeld door Bayonet