No Age – An Object: pop met een blauw oog

door Jens Van Lathem

Vergeet Londen of Washington, onze favoriete punkbands komen uit Los Angeles of bij uitbreiding Californië. Wie diep graaft onder het met zon geplaveide asfalt vindt er legio legendarische groepen als Circle Jerks, Germs, Fear en Dead Kennedys. Ook No Age komt uit Los Angeles en beschrijft zichzelf als punk, het ideale recept om bij ons op een goed blaadje te komen.

Als er één ding is waar de band geen lessen in te leren heeft, is het wel het punkethos. Op zes jaar tijd brachten ze vier platen, acht ep’s en twee cassettes uit. Hun blog staat bol van de concertflyers die even kunstig zijn als die van Raymond Pettibon voor Black Flag. Gitarist Randy Randall en drummer en zanger Dean Spunt zijn veganisten, spelen het liefst in kunstgalerijen en denken met spijt terug aan die keer dat ze per ongeluk een voedselgevecht begonnen tijdens een concert in een veganistische supermarkt. En toch kan je No Age moeilijk obscuur noemen, zonder pardon staan ze hun mannetje bij David Letterman of Craig Ferguson. Wie luistert naar deze plaat, of één van de vorige, zal beseffen waarom.

Want de band lijkt al vier albums lang omgekeerd te werk te gaan: eerst een catchy melodie vinden, die dan genadeloos begraven onder primitieve gitaren, bassen en drums en inzingen met ongeschoren vocalen à la Gang of Four. Zo lijken ‘I Won’t Be Your Generator’, ‘Running From A-Go-Go’ en ‘Defector/Ed’ wel popsongs die in elkaar geslagen werden door mannen met gescheurde jeans en leren jekkers.

Elementair punk wordt ‘An Object’ nooit. De meeste nummers krijgen een laag Flaming Lips-elektronicageruis mee en op ‘An Impression’ mag zelfs een cello meespelen. Bovendien wordt er nooit een maatschappelijk thema aangesneden, de meeste teksten beschrijven eerder het soort naar binnen gerichte woede waar Modest Mouse trots op zou zijn. ‘When I see you / underneath your lies / and you wouldn’t believe your eyes / that I’m still alright’ op ‘C’mon, Stimmung’ bijvoorbeeld.

Zijn er nog negatieve opmerkingen? Misschien dat de band al jaren dezelfde plaat maakt, maar de formule werkt en daar gaat niets boven. Om de paar jaren een onbetuttelende schop onder de kont voor ons en een klein forum voor hun politieke boodschap (Randall droeg op Craig Ferguson een t-shirt met ‘Free Health Care’ op gedrukt). Geloof het maar, alles is dik oké met No Age.

No Age spelen binnenkort in Amsterdam (15.10, Doka, info & tickets) en in Brussel (16.10, Beursschouwburg, info & tickets).

No Age website

Album verdeeld door Konkurrent