Ought – More Than Any Other Day: een generatie onder stroom

door Jens Van Lathem

Was jij ooit zo kwaad op de wereld dat je je tuin vol madelieven plantte? Of was je eerder zo vol van een weerzinwekkend leven dat je het meest ontroerende portret van je lief schetste? Al is het maar een diep verlangen naar de onvermijdelijke leugen die je uit een hamburgerdoosje haalt, het zijn tegenstrijdigheden die elke mens moet tegenkomen in zijn rondzwervingen. Wie tot nu toe nog relatief saai en ongeschonden door het leven ging, heeft geluk. Het debuut van Ought wringt zich namelijk drie kwartier lang in dat soort rare bochten.

De band besloot over hun rauwe postpunk doodleuk naïeve pianodeuntjes te componeren, achteloos toetsenwerk dat geen idee heeft dat het in de weg loopt maar op elk moment ter beschikking staat voor wie de hoekige gitaren even beu is. Zo kan je op ‘The weather song’ en ‘(Are you) gemini’ zelf kiezen met welk been de liedjes uit bed stapten. De plaat van de Canadezen staat niettemin onder zware stroom. Op ‘Clarity!’ is een onderhuidse spanning heer en meester die voor één keer niet te snijden valt. Maar ook tussen nummers woedt er een strijd. Nooit dreef de stilte tussen twee gitaarnoten je zo naar het puntje van je stoel als in de intro van ‘Today, more than any other day’ na al dat geweld van ‘A pleasant heart’.

‘Habit (I feel a, I feel a)’ combineert dat alles met de altijd gebelgde vocalen van frontman Tim Beeler en wordt zo een vroege apotheose van het album. De ongemakkelijke opbouw van de song getuigt van een aangeboren talent, alsof de bandleden in de wieg al perverse psychologische spelletjes speelden met hun moeder. Bovendien bewijst Beeler dat zijn ingehouden woede niet zomaar een kunstje is. Diens agressieve gezucht klinkt even iconisch als het gestotter op ‘My generation’.

Voor één zaak zijn wij de groep eeuwig dankbaar. Ought schreef een lp over opgroeien, studentenprotesten en verloren lopen in moderne tijden zonder excessief vermelding te maken van iPads, gsm’s en dergelijke. “Do you feel it / like I feel it / ‘cause I need to know I’m not alone in it”, dat is een gevoel gedeeld door elke generatie. ‘More than any other day’ laat werkelijk geen enkele steek vallen in het gevecht om de tand des tijds te overleven.

Ought live aan het werk zien kan binnenkort in Amsterdam (Paradiso, 10.08, info & tickets).

Ought website

Album verdeeld door Konkurrent