Parquet Courts deelt spanning en sensatie uit op ‘Wide awake!’

door Jonas Van Laere

Toen we vernamen dat Parquet Courts met nieuw materiaal op de proppen zou komen, gingen onze ogen iets meer fonkelen, stonden onze pupillen net iets wijder en waren we instant klaarwakker. Dat laatste blijkt ook niet zo verwonderlijk: Parquet Courts roept op ‘Wide awake!’ op om uitgeslapen en waakzaam te zijn. De band blijft zich zeer kwiek doorheen het muzieklandschap begeven en dat dankzij enkele terugkerende spitsvondigheden. Een oplijsting:

Energie en misleiding

We are conductors of sound, heat and energy/ And I bet that you thought you had us figured out from the start”, zo klinken de eerste zinnen van ‘Total football’, het eerste nummer van de plaat. Voor geen letter gelogen als je weet dat er daarna nog twaalf volgen die zich als een rollercoaster voortbewegen. Parquet Courts neemt z’n fans al jaren in het ootje met vreemde bochten, plot twists en briljante valstrikken en trekt die lijn lustig door. De vitaliteit neemt je mee op een trip waarbij je uitkijkt naar wat nog komen zal en je op het eind al smachtend wacht op een herkansing. Denk bijvoorbeeld aan ‘Almost had to start a fight/In and out of patience’ waarbij twee nummers als geheel voorbij denderen of ‘Total football’ dat minstens drie keer van windrichting verandert.

Diversiteit

Een verscheidenheid aan strategische benadering, songstructuur en gebruik van instrumenten. Het is de basis voor de fascinerende muzikale kosmos die Parquet Courts doorheen de jaren ontworpen heeft en op ‘Wide awake!’ verder exploreert. ‘Before the water gets too high’ klinkt als een verleidingsdans die zich zeer smooth voortbeweegt. ‘Tenderness’ als een saloonsong over de fear of missing out en de haast van ons bestaan. Ratelende rock dient zich aan op ‘Normalization’, met synths en basgeluiden die mogelijks weggelopen zijn uit een jaren ’80 politiereeks als Chips.

Kwaliteitsgarantie

Parquet Courts teert op een bijna onfeilbare voorhistorie. Elke plaat die ze maakten vonden we uitstekend tot subliem, wat maakt dat de verwachtingen telkens hooggespannen waren. Desalniettemin stelden ze nog nooit teleur, ook nu niet. ‘Wide awake’ gaan we aanraden aan al wie het horen wil, zoals we al jaren met alle vorige platen van Parquet Courts deden. Het is bijna ondenkbaar dat we het album niet in verschillende eindejaarslijstjes zien opduiken.

Humor

Niet dat de heren van Parquet Courts enkel kwinkslagen uitdelen maar ze weten wel als geen ander met humor de koe bij de maatschappelijke horens vatten. Protopunknummer ‘Violence’ is hiervan een mooi voorbeeld, wanneer funky orgel- en basgeluiden passeren, zingt Andrew Savage “Violence is daily life/ Violence happens every day/ It’s hard to get used to getting used to violence”. Auwtch. Of wanneer we een kinderkoor “Death will bring change” horen zingen terwijl het dansorkest Parquet Courts een trage plakker inzet. Heerlijk toch, die wat ongemakkelijk schertsende confrontatie met de werkelijkheid.

Hitjesmachine

Niet dat we willen dat Parquet Courts zich de hitlijsten in begint te werken, maar het moet gezegd dat al hun platen wel enkele eigenzinnige hitjes bevatten. ‘Dust’ (‘Human performance’), ‘Stoned and starving’  (‘Light up gold’), ‘Bodies made of’ (‘Sunbathing animal’): allemaal nummers die we eindeloos op repeat zouden zetten. Met ‘Wide awake’ en ‘Freebird II’ wordt die lijst wederom wat aangevuld.

Kortom, Parquet Courts weet alweer de spanning op de spits te drijven, en dat maakt dat ‘Wide awake!’ elke luisterbeurt beter wordt.

Parquet Courts komt op 15 juli ‘Wide awake!’ voorstellen in De Kreun, voor info en tickets kan je terecht op de website van Wilde Westen.