Sam Renascent opent ogen en monden met ‘Unbridled confidence’

door Annelies Rom

Een kwartier lang levenslessen voor ons spellen en ons de ogen openen met teksten die uit zijn mond komen: dat was de opdracht van Sam Renascent op zijn ep ‘Unbridled confidence’. Renascent wil meer zijn dan een zanger die liefdesliedjes schrijft en wil teksten met betekenis naar buiten brengen. Tegelijkertijd wil hij niet met de vinger wijzen, wel hoop geven.

Dat merken we meteen in openingsnummer ‘War child’. Het nummer kent strofes die hij gestolen lijkt te hebben tijdens een trektocht door het regenwoud, met gesloten en donkere drumgeluiden. In het refrein daarentegen horen we een opengebloeide Renascent, een profeet die zijn hoop uitspreekt naar de wereld. I will stand from falling / I can see your way” wordt op deze manier meer dan een songtekst, dan wel een anthem dat we graag scanderen. In interviews vertelde de Antwerps-Congolese zanger al dat hij zich laat inspireren door Stormzy, en dat merken we heel erg in ‘Guilt trip’. We sluiten onze ogen en worden vanaf de eerste noot meegesleurd naar Oost-London, naar de vuile achterbuurten waar de interessantste dingen gebeuren. Er zit een mysterie achter dit nummer dat we heel graag willen ontsluieren, maar Renascent houdt tijdens deze vier minuten zijn geheimen liever voor zich.

Dat mysterie valt meteen weg in ‘Monopoly’. Hierin heeft hij het over het politiegeweld tegenover daklozen en kaart hij het machtsmisbruik aan. Door dit te doen op optimistisch klinkende muziek, benadrukt Renascent het doel van zijn ep: hij wil mensen moed inspreken, niet met de vinger wijzen. Dit is het vrolijkste nummer van de vier, en we zijn benieuwd hoe deze boodschap live tot leven zal komen. ‘Unbridled confidence’ wordt afgesloten door ‘Dirty hands’. Met teksten als You really don’t need to cry tonight” en Take it from from the bright side and raise from the bottom up” wil de zanger vooral meisjes moed inspreken en hoop geven, want in deze afsluiter heeft hij het over de #metoo-beweging. Hij brengt een boodschap die vandaag actueler is dan ooit en die het verdient om opgepikt te worden.

Met ‘Unbridled confidence’ slaagt Sam Renascent in zijn opzet. Hij wil mensen de ogen openen en monden doen openvallen met zijn blijde boodschap. Na dit album hebben we niet het gevoel alsof we geluisterd hebben naar een lange preek, wel naar een jonge belofte met een sterke boodschap.

Sam Renascent stelt op 25 mei zijn ep voor in Trix. Tickets en meer info vind je op de website van de concertzaal.