Soldier’s Heart lost hoge verwachtingen moeiteloos in op ‘Night by night’

door Anthony Brynaert

De Nieuwe Lichting winnen en je singles in hoge snelheid door het radiolandschap zien roteren, het is de droom van elke beginnende Belgische band. Soldier’s Heart swingde doorheen de playlist met een frisse alt-popsound die vooral opvallend volwassen en ingenieus klonk voor zo’n jeugdige muzikanten. Drie jaar later is ‘Night by night’ eindelijk aan de oppervlakte verschenen en als we het eindresultaat van dit album horen blijkt geduld een schone deugd. Het debuut van het vijftal staat er als geheel en lost de verwachting moeiteloos in.

Het was vrij opvallend hoe de release van de – uitstekende – debuutsingle ‘Randy’ haast geruisloos voorbij waaide. Gelukkig was het een belangrijk teken aan de wand dat de clip via het invloedrijke The Fader in première ging. Dit is dan ook geen album dat we enkel binnen een Belgische context moeten bekijken, ‘Night by night’ heeft de allure en de muzikale kwaliteit om buiten onze landsgrenzen te treden. In de producties zit veel creativiteit en durf vervat, maar tegelijkertijd zijn deze twaalf songs afgewerkt met de bedoeling een groter publiek te bereiken. Dit debuut is dan ook een uitstekende graadmeter voor andere beginnende bands die zowel kritisch applaus als Stubru-succes beamen. Sylvie Kreusch weet trouwens het samengaan van deze werelden in haar eigen stemgeluid te reflecteren. Niet alleen is die stem herkenbaar en flawless, belangrijker is dat ze ook zeer distinctief en opvallend klinkt door een zekere heesheid die erin schuilgaat.

Afgezien van de vrij inwisselbare interludes en ‘Divine’ dat net wat minder flair en aantrekkingskracht heeft is dit album een aaneenschakeling van sterke nummers. ‘Night by night’ staat bol van de mooie en heldere melodieën die al eeuwig lijken te bestaan. ‘African fire’ heeft nu al het aura van een Belgische klassieker over zich heen terwijl ‘Spasm’ duidelijk internationale ambitie en kunde etaleert door zijn extatische productie. Van de moody opener ‘Let it all end’ over het exotische ‘New housie’ tot de eclectische afsluiter ‘Beat I do’, Soldier’s Heart opent verschillende deuren en weet ze allemaal netjes te huisvesten onder één gracieus dak.

Soldier’s Heart speelt binnenkort in de AB (info & tickets), op Les Nuits (info & tickets) en op Big Next Weekend (info & tickets).

Album verdeeld door Universal.